Betalt indhold af Eskerod & Skovbøll

Torben Lei er dækket ind med råvarer i halvandet år – og det betaler sig

”Det er godt nok lang tid,” var Torben Leis første reaktion, da hans rådgiver, Jimmy Eskerod fra Eskerod & Skovbøll, i høsten 2020 foreslog, at de skulle disponere på færdigfoder, tilskudsfoder og sojaskrå til det næste halvandet år. Men med de aktuelle kraftige stigende råvarepriser har det vist sig at være den helt rigtige beslutning.

Bækgaard, lidt uden for Sønderborg, ejes og drives af Torben Lei, der er 8. generation på bedriften, som i alt består af 5, både ejede og lejede, ejendomme og 680 hektar jord. Hvert år producerer de 32.000 slagtesvin, og de 5 ejendomme er indrettede til slagtesvin fra 7 til 100 kilo. Handlen med råvarer fylder selvsagt en stor del i produktionen, og her har Torben Lei valgt at samarbejde med et privat rådgivningsfirma, som disponerer for ham.

”Alle foderhandler er afsluttet til gode priser og til langt ud i fremtiden. Og sådan som markedet har bevæget sig, er det bare helt perfekt. Det kunne ikke være bedre,” fortæller Torben Lei og afslører, at han dog var en smule skeptisk til at starte med, da Jimmy Eskerod foreslog at disponere for halvandet år. ”Jeg nåede at tænke på, om jeg overhovedet ville have grise til den tid – det virkede så langt ud i fremtiden.” Men den langsigtede tankegang er noget af det, som glæder ham mest ved at være tilknyttet den uvildige samarbejdspartner: ”Hvis jeg selv havde siddet med det, havde der været risiko for, at jeg havde været på bagkant. Jeg havde nok ikke turdet dække mig selv ind så langt frem, og det havde jo så gjort ondt nu med de stigende priser.”

Større sikkerhed og præcision

Før sit samarbejde med Eskerod & Skovbøll stod Torben Lei selv for handlen med råvarer, hvor han brugte meget tid på at opsøge, hvad der kunne læses om prisudvikling, og forsøge at praktisere de handelsfif, der var tilgængelige. ”Det var meget på mavefornemmelsen, hvad man hørte rundt omkring og fik af anbefalinger,” siger han og forklarer, at det var vanskeligt, fordi analytikerne ikke altid er enige, og så endte det ofte med at stikke en finger i luften og tage et valg uden at vide noget konkret.

Når der skal disponeres råvarer, sparrer han i dag i stedet med Jimmy Eskerod og får input om den aktuelle prisudvikling. Oftest har Jimmy Eskerod et klart svar parat på hans tanker og spørgsmål, eller også har han inden et par timer talt med sit netværk og kan derefter fortælle, om priserne er fornuftige eller ej. ”Råvarepriserne er i dag meget volatile og ofte med store udsving fra den ene dag til den anden. Før skulle jeg bruge mere tid på at finde ud af, hvad en fornuftig pris ville være. Der sikrer mit samarbejde med Eskerod & Skovbøll mig, at vi handler til konkurrencedygtige priser.”

sponsoreret Eskerod & Skovbøll

Med de afsluttede disponeringer på færdigfoder, tilskudsfoder og sojaskrå ved Torben Lei, at budgettet for 2021 ser fornuftigt ud. Det giver ham ro og mere tid til at være til stede i driften.


”Eskerod & Skovbøll har meget mere indsigt i markedet end mig, og de får input fra hele verden. Det kan jeg ikke hamle op med, for jeg har ikke samme tid til at følge det,” tilstår Torben Lei, der selv brænder for at komme ud og se, hvad der sker på marken og i stalden. ”Jeg nyder en tidlig morgen med morgensolen i horisonten, når marken skal sprøjtes. Kontorarbejdet følger selvfølgelig med, men min drivkraft kommer af, at mine medarbejdere har det godt, se noget gro, se grisene vokse og se, hvad man får ud af det.”

sponsoreret Eskerod & Skovbøll

På Bækgaard uden for Sønderborg bor 47-årige Torben Lei sammen med sin hustru Anita og deres børn. Han overtog landbruget fra sine forældre i 2007, og i 2010 flyttede familien ind i stuehuset på Bækgaard.

Passion for drift – ikke råvarehandel

Helt fra barnsben har Torben Lei stået i traktoren sammen med sin far, når markene skulle sås, behandles og høstes, og det er stadig især planteavlen, der trækker i ham. Her følger han nye teknikker og afprøvninger af fx sprøjteteknikker, som kan være med til at udvikle og forbedre gårdens resultater. Derudover er høsten også en tid, der giver en helt særlig energi: ”Høsten er en hammerfed tid. Selvom det er hårdt, og vi kører på pumperne, så ser vi altid frem til det – hele besætningen, for det er ikke kun markfolkene, de andre er også med. Dét er fedt,” griner han og fortæller, at høsttiden selvfølgelig også er en uforudsigelig tid, hvor det ikke rigtig er muligt at planlægge noget på forhånd, hvilket især er en ulempe på det familiære.

Desuden ligger mange af handlerne også ofte omkring høsten, hvor tiden i forvejen er presset. ”Jeg blev nogle gange fanget førhen, fordi jeg både skulle have fat i konsulenter, samtidig med at høsten skulle hjem. Det blev lidt hektisk og til tider lidt halvhjertet, hvor jeg til sidst måtte tage en beslutning,” fortæller han og beskriver, at hans personlige rådgiver i det nuværende samarbejde proaktivt ringer til ham, hvis der er noget, de skal tage stilling til: ”Jeg kan slippe det i hovedet, jeg sidder ikke og tænker på, hvornår jeg skal handle færdigfoder, og det har givet mig ro.”

sponsoreret Eskerod & Skovbøll

Torben Lei har altid vidst, at han skulle være landmand. Som den mellemste bror ud af tre var han den, der altid var med sin far i marken og på traktoren.

Handler sker direkte fra traktoren

Med 6 medarbejdere og 5 ejendomme er der altid noget, der skal følges op på, og derfor går Torben Leis dage også oftest med at være den, der har overblikket, og den, der træder til, når der er brug for en ekstra hånd til enten vaccinationer eller ved ferier. I en dagligdag, hvor han skal være lidt over det hele, har han det bedst med ikke at skulle sidde ved telefonen for at ringe rundt efter priser og for at lukke aftaler.

”Det virker for mig, at jeg ikke selv skal gribe knoglen og gøre det,” uddyber han og tilføjer, at hvis man finder det stressende at skulle handle, især i høsten, så kan det gavne at få hjælp fra en professionel rådgiver – også hvis man flere gange har oplevet at komme galt afsted med sine handler.

”Jeg ved, at Eskerod & Skovbøll ringer, når det er tid til disponering, og når vi bliver enige om at lukke en handel, så bliver det gjort. Og det kan vi sagtens aftale, mens jeg sidder i traktoren. Så risikerer jeg ikke, at jeg ikke når hjem og først får ringet næste morgen, hvor prisen er steget,” slutter Torben Lei.

Ønsker du samme tryghed som Torben Lei? Få et uforpligtende opkald fra Eskerod & Skovbøll, så du kan få hjælp til professionel handelsrådgivning. Læs mere her.

Faktaboks

I øjeblikket ses der markante prisstigninger på råvaremarkedet. Det skyldes flere faktorer, så som:

  • Grundlæggende udfordringer omkring den aktuelle udbuds- og efterspørgselssituation
  • Afledte effekter af COVID-19 pandemien
  • Generelt stigende inflationsforventninger

Helt overordnede set er råvaremarkederne præget af udsving, som er dobbelt så store som på aktiemarkedet, hvorfor der er behov for professionel understøttelse hertil.

 

 Eskerod & Skovbøll

  • Eskerod & Skovbøll er et privat rådgivningsfirma, som har specialiseret sig i professionel handelsrådgivning, strategi- og forretningsudvikling indenfor landbruget.
  • Firmaet er ejet af Jimmy Eskerod og Ole Skovbøll. Deres mange års erfaring hos bl.a. DLG, Jyske Bank, Agrocura og med eget landbrug gør, at de kan se landbrugets krydsfelter fra flere sider. Det gør, at de formår at sætte sig ind i alle dele af et landbrug, hvilket giver deres kunder de bedste betingelser for handelsrådgivning, strategi- og forretningsudvikling.
  • Jimmy Eskerod og Ole Skovbøll har fokus på at yde rådgivning, der altid tager udgangspunkt i det enkelte landbrug. Deres målsætning er at hjælpe landbrug med ikke kun at overleve, men opnå konkurrencemæssige fordele i dagens vanskelige råvaremiljø.
  • Eskerod & Skovbøll er beliggende i Aalborg, men samarbejder med landmænd i hele Danmark.
  • Læs mere om Eskerod & Skovbøll på deres hjemmeside her.

Emneord

sponsoreret , Eskerod & Skovbøll , handelsrådgivning , strategiudvikling , forretningsudvikling , råvarehandel

Forsiden lige nu