Træt af landbruget: 65-årige Birgit flytter til byen, landmanden bliver på gården

Udvalgt til weekend: Det var en mellemfornøjet hustru, der til sidst traskede rundt på gården. Birgit ville mere end landbruget.

Drømmen om eget hus havde luret længe hos Birgit Lyhr, som først i 2015 fik et alvorligt skub. Hendes mand Arne Vestergård Jakobsen på 66 år faldt af et tag og brækkede benene, hvilket medførte spørgsmålet: Hvad nu, hvis han en dag er væk?

"Styrtet udløste min trang til mit eget endnu mere, for lige meget, hvad der skete, ville jeg i det mindste have huset at falde tilbage på", siger hun.

Birgit Lyhr på 65 år er en standhaftig kvinde med velfriseret page og nylakerede negle. Hun er typen, der har beholdt sit eget efternavn og kører en stationcar med støvede ruder. Og hendes nye byhus på Torvet 20 i Bogense afspejler samme finesse og kant. En blomstret sofa troner i stuen som symbol på Birgits frihed, og i haven har hun sin egen el-plæneklipper med 75 meter lang ledning.

"Men første gang jeg skulle bruge den, kom jeg til at klippe ledningen over, så den måtte jeg lige reparere", siger hun og bryder sammen i grin.

Kaste op over landbrug

Tilbage på gården i Grindløse bor Arne Vestergård Jakobsen, hvor han driver parrets 350 hektar plantebrug. De har været gift i 37 år, og mens landmanden tog sig af markerne, passede Birgit børn, madlavning og sit job i en almen boligforening i Odense, hvor hun stadig arbejder.

Men da hun blev ældre, og børnene for længst var blevet voksne, begyndte en gammel drøm om eget byhus på Torvet i Bogense at rumstere.

"Jeg kunne pludselig ikke se mig selv kigge ud af de samme køkkenvinduer på gården, passe børnenes jagthunde og suse af sted med varmekasser og høstmad på markerne. Jeg var ved at kaste op over dansk landbrug", siger Birgit Lyhr og griner inderligt.

Efter at have kigget, budt og forhandlet på forskellige byhuse, blev Birgit husejer i januar 2019.

"Det var en svær beslutning, for det virkede så egoistisk, og jeg ville ikke såre Arne. Men da jeg endelig handlede på min drøm, udløste det så meget energi og glæde hos mig. Og Arne var med hele vejen og er glad på mine vegne", siger hun.

Landmanden rykker ind

Smilet udfylder hver en linje i ansigtet, som hun sidder der på sin helt egen grå bænk foran sit helt eget byhus på Torvet i Bogense. Arne er kun en kort køretur væk, så nu ræser hun frem og tilbage mellem by og landbrug.

"Jeg har et ben i begge lejre, og det er egentlig dejligt at have. Det handler slet ikke om kærligheden imellem os, for den er stadig lige så varm, som den altid har været. Landbruget var bare blevet en tredjepart i vores ægteskab, og det blev for meget", siger Birgit Lyhr.

Selvom Birgit er flyttet, er hun stadig kommandocentral i køkkenet på gården, hvor hun fylder køleskabet, og Arne har i den grad også markeret, at det er hans landbrugskvinde, der er rykket til byen.

"Arne kom kørende i sin største Claas-traktor med front og vogn ind på min lille græsplæne. Han skulle bare fylde tre små bede, men der var jo jord nok til, at naboerne også fik gavn af den gode muldjord", griner Birgit.

Parret ses flere gange i ugen, og Arne kommer gerne til byen.

"Jeg er i en ønskeposition med en glad kone, og jeg hjælper næste generation i gang på gården. I starten synes jeg, at naboerne var for tæt på i Birgits hus, men nu føler jeg ro i sjælen", siger Arne.

Faktaboks

Bag om Birgits beslutning

  • Da ægteparret nåede den tredje alder, var de ikke enige om, hvad der skulle ske. Nu har de givet hinanden lidt plads - man kan stadig være sammen hver for sig.
  • Arne var med ude at kigge på hvert et hus til Birgit, for han støttede hendes beslutning og er også kommet til at nyde besøgene hos hende.
  • Birgit gjorde alvor af drømmen om ikke at blive en gammel og bitter martyr - hun har jo kun et liv.
  • Fremtiden i huset byder på lange gåture, havearbejde og råhygge med og uden Arne - han sover gode middagslure på den blomstrede sofa.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle