Traktorerne ruller i gaderne i København og Aarhus på lørdag

Landmænd og fiskere gør fælles sag i stor demonstration for folkestyret og Grundloven. Mink-skandalen har sat blus på den folkelige vrede over brud på Grundloven, Epidemiloven og magtens arrogance, siger arrangør Knud Jeppesen.

Lørdag mellem klokken 12 og 14 kommer traktorerne til at rulle i gaderne i både København og Aarhus ved en demonstration for folkestyret, imod magtmisbrug og overtrædelser af Grundloven.

I København får landmænd og traktorer selskab af fiskere og ca. 30 fiskekuttere, der lægger til ved Langelinje. 

Det fortæller landmand Knud Jeppesen, Jelling, fra græsrodsbevægelsen Oprør fra Landet.

For folkestyret

"Det er egentlig en demonstration for folkestyret og for Grundloven. Mink-sagen har kun været den udløsende faktor, det at man udsletter et erhverv med et pennestrøg, uden lovhjemmel", siger Knud Jeppesen.

Han understreger, at demonstrationerne ikke tager stilling til mink-beslutningerne i sig selv.

"Det afgørende er, at Grundloven er blevet overtrådt. Andre erhverv må tænke: Hvad bliver det næste, hvis det er måden, det foregår på. Derfor ønsker vi også et opgør med den nye epidemi-lov. Det kan ikke passe, at andre partier i Folketinget ikke skal spørges og have indflydelse om så vigtige ting".

Fælles og bredt oprør

Lørdagens demonstrationer er endnu ikke planlagt ned i detaljerne, heller ikke talerlisten, men efter at forberedelserne er blevet kendt via Oprør fra Landets Facebook-gruppe, har interessen for at deltage bredt sig som en steppebrand, fortæller Knud Jeppesen.

Fiskerne har meldt sig under fanerne, fordi de er oprørte over overvågning med kamera og påbud om at tage nye fangstredskaber i brug med så korte frister, at de ikke har mulighed for at nå det, med risiko for at indkassere store bøder. Vognmænd og grisetranportører vil deltage i frustration over store bøder for, hvad de mener, er bagatelagtige overtrædelser.

Dertil kommer Taxa-København, rejsebranchen m.fl. - samt en del minkavlere.
"Mange af minkavlerne er jo færdige nu og sidder bare og stirrer tomt ud i luften. Vi kan mærke, der er et meget stort behov for at handle".

"Det handler om alle de ting, der bliver trukket ned over hovedet på folk, fordi det administrative Danmark er kommet for langt væk fra folket. Det er derfor, vi kalder os Oprør fra Landet", siger Knud Jeppesen.

Samles ved Langelinje

I København vil demonstrationen primært foregå ved Langelinje af hensyn til fiskerne.

Arrangørerne har dog endnu ikke alle aftaler og tilladelser på plads, hverken i København eller Aarhus.
Men politiet har begge steder vist sig meget hjælpsomme, siger Knud Jeppesen.

"De siger, de glæder sig til vi kommer, og vil hjælpe os alt det, de kan. Med at spærre af om omlægge busruter - det gælder både Aarhus og København".

Traktorerne vil parkere, hvor politiet anviser plads. Og i det hele taget er det arrangørernes hensigt, at alt skal foregå pænt og ordentligt uden at genere københavnerne.

"Det er også derfor, vi har lagt det en lørdag. Hvis vi forhindrede folk i at komme på arbejde, ville de blive vrede på os i stedet for på regeringen. Vi skal hverken ud og smide med døde mink eller gylle."

Ruter og samlingssteder for traktorerne er endnu ikke fastlagt. Knud Jeppesen forventer med et slag på tasken deltagelse af mellem 200 og 500 traktorer.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle