Tre foreninger raser over Danish Crowns klima-kampagne - samler ind til retssag

Drop jeres kampagne eller vi trækker jer i retten. Så klar er truslen fra tre foreninger, der nu samler ind til at møde Danish Crown ved domstolene.

Træk jeres kampagne med Klimakontrolleret Gris tilbage - eller vi trækker jer i retten.

Så klar er truslerne fra tre foreninger, nemlig Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening mod Danish Crown.

Lørdag begyndte de tre foreninger en offentlig indsamling af 200.000 kroner til at føre retssag mod slagteriselskabet. Samtidig meldte de ud, at de nu giver Danish Crown fremtil på fredag til at trække "klimakontrolleret Gris" og hele Dansk Gris er mere klimavenlig end du tror", tilbage.

Organisationerne mener, at det hele er en klar overtrædelse af markedsføringsloven.

"Kravet er, at Danish Crown dementerer udsagnene med samme styrke og udbredelse, som de er blevet markedsført", skriver de i en pressemeddelelse og kalder kampagnen for greenwashing og "groft vildledende".

"Retter koncernen ikke ind, har foreningerne instrueret deres advokater om at tage sagen hele vejen i det danske retssystem for dels at få nedlagt forbud mod at bruge formuleringer som for eksempel ’Klimakontrolleret gris’ og ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’, og dels kræve, at Danish Crown bruger lige så mange annoncepenge på at fortælle forbrugerne sandheden, som koncernen har brugt på vildledningen".

”Klimabevægelsen har længe sendt klager til Forbrugerombudsmanden med henblik på at stoppe virksomheder i at markedsføre sig som klimavenlige. Nu tager vi et skridt videre, og vil om nødvendigt stævne Danish Crown, der i særlig grad har lavet store kampagner for at greenwashe deres klimaskadelige produkter” udtaler Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder ved Klimabevægelsen i Danmark, som er en paraplyorganisation for en række klimagrupperinger heriblandt Den Grønne Studenterbevægelse.

I bliver aldrig klimavenlige

”De store producenter af animalske fødevarer er nødt til at forstå, at intensiv produktion af f.eks. svin, som spiser enorme mængder foder, aldrig kan blive klimavenligt", mener generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl.

De tre organisationer bemærker i deres pressemeddelse, at de "på ingen måde kæmper imod dansk landbrug generelt", men at de danske forbrugere har ret til at kende hele sandheden.

Det er Sirius Advokater, der fører sagen for de to organisationer. Advokat Marc Malmbak Stounberg mener, at sagen kan få stor betydning. Han virker i pressemeddelelsen ikke i tvivl om, at sagen vil ende med at blive ført ved domstolene.

”Det er første gang, at de danske domstole skal tage stilling til en sag om såkaldt greenwashing, og sagen kommer derfor til at trække en streg i sandet i forhold til, hvornår der er tale om ulovlig greenwashing. Det er min vurdering, at Danish Crown har handlet i strid med markedsføringslovens § 5, og derfor bør domstolene nedlægge et forbud mod den ulovlige markedsføring samt pålægge Danish Crown at berigtige deres fejlagtige påstande."

Vi følger op på sagen...

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle