Tre godser er med i Åbent Landbrug for første gang

Tre godser er med i Åbent Landbrug på søndag, hvor landmænd hele landet rundt byder velkommen til at se landbruget indefra.

Søndag den 17. september har du mulighed for at komme helt ind i stalden og langt ud på marken, når 64 landmænd åbner stalddørene til Åbent Landbrug.

Åbent Landbrug er en enestående lejlighed for både børn og voksne til med egne øjne at se, hvordan et dansk landbrug anno 2017 ser ud.

I år er der virkelig mulighed for at se, hvor vidt dansk landbrug spænder. Som noget nyt bliver der mulighed for at besøge et gods i forbindelse med Åbent Landbrug. Tre godser har sagt ja til at åbne op for nysgerrige danskere søndag den. 17. september

"Vi er glade for, at godserne har sat ja til at være med. Det er vigtigt, at vi kan vise danskerne bredden af dansk landbrugs- og fødevareproduktion, som spænder fra gårde med 150 høner og dådyr til familiedrevne virksomheder med 2.600 hektar jord og dyr fordelt på flere ejendomme", fortæller Jan Morre, projektleder på Åbent Landbrug.

Der er altså rig mulighed for at opleve både køer, kalve, grise, kødkvæg, får, høns, kyllinger, mink samt frugt- og grøntsagsproduktion søndag.

"Hvis kløften mellem land og by bliver for dyb, kan der let opstå myter og misforståelser. Vi tror på, at åbenhed og dialog er vejen til bedre forståelse. Derfor inviterer vi igen i år danskerne indenfor. Åbent Landbrug giver mulighed for at komme tæt på produktionen, dyrene og menneskene bag og på den måde blive klogere på moderne landbrugsproduktion, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Godsejer parret Stig og Anne Sophie Gamborg fra Møllerup Gods er et af godserne, der åbner op for offentligheden på søndag.

De fortæller i en pressemeddelelse, at de er glade for, at de blev spurgt, om de ville være en del af Åbent Landbrug i år.

"At være vært til et arrangement som Åbent Landbrug giver landbruget et bedre image, og vi kan vise de mange spændende ting frem, som Møllerup arbejder med," skriver de.

Traktorsalget eksploderede i oktober Maskiner 17. november · 16:27

De to godsejere står sammen med deres børn, mange ansatte og flere samarbejdspartnere klar søndag til at vise og fortælle om de mange ting/aktiviteter godset 425 hektar tilbyder og til dagligt bliver brugt til, alt fra hesteopstaldning, fasanopdræt, dyrkning af hamp til fødevarebrug til krodrift og fremstilling af isolerings- og vækstmåtter.

Ståldørene vil stå åbne, så man kan se staldens faciliteter og sige hej til heste og ponyer. For børnene vil der være ponytrækning rundt i gårdspladsen hele dagen, og der vil være flere opvisninger med heste på ridebanen, hvor Lena Lüttichau vil agere som speaker og fortælle om Møllerups historie med heste.  

Man kan høre om landbruget, stille spørgsmål og se de store landsbrugsmaskiner. Maskinerne i forskellige størrelser og farver bliver stillet frem, så man kan komme helt tæt på eller kravle op i dem, og man kan sågar få en tur rundt på Møllerup i en traktor på dagen.

Dagen byder også på historisk rundvisning på godset, hvor den tidligere borgmester og lokalhistoriker Vildfred Friborg fortæller og viser rundt. Man kan møde biavlerne, eller høre om biodiversitet og se, hvad Møllerup gør for mangfoldigheden i naturen.

Godsets egen skytte vil sammen med jagtforbundet vise hundetræning, hvor de sideløbende vil tilberede forskelligt vildt som fasaner og rådyr over åbent bål.

Hamp på menuen

Godset åbner også deres ”sommer”-gårdbutik op nede i shoppen ved hestestalden, hvor hele sortimentet af deres hampeprodukter vises frem. Man kan smage, se og høre om de danske hampeprodukter fra Møllerups egne marker hele dagen. Godsets Hubertus-kro vil være åben, så man kan tage et kig indenfor i de charmerende gamle, gule bygninger, der til dagligt lejes ud til alt fra fest, ferie til firma-arrangementer. På dagen vil den gamle kro fungere som cafe, hvor der er mulighed for at finde sig en forfriskning. Lækre sandwich, hampemuffins, øl og vand står på menuen.

 

 

Faktaboks

Søndag den 17. september

Dørene åbnes kl. 10-16

Alle er velkomne, og det er gratis.

Sidste år brugte 88.000 danskere landet over deres søndag på at se, hvordan et dansk landbrug anno 2016 så ud.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu