Tre jyske landmænd får grønt lys til økologisk eksport til USA

Efter mere end to års arbejde med at imødekomme de specielle økologi- og dyrevelfærdskrav fra USA, sendes de første produkter fra Friland Økologi nu snart afsted mod USA.

I sidste uge kulminerede mere end to års hårdt arbejde for Friland, da det endelig lykkedes at få åbnet porten til USA for tre økologiske grisebesætninger. Det skriver det Danish Crown-ejede selskab i en pressemeddelelse.

Tre af Frilands økologiske leverandører har sagt ja til at tilpasse deres produktioner, så de lever op til særlige krav til staldgulvenes udformning og til brugen af antibiotika og foder i produktionen.

En af de landmænd, der nu skal levere til USA er Thorbjørn Sørensen fra Branderup, og selvom de nye krav har taget tid at få implementeret, er det ikke dem, der har været den største udfordring, ved at få godkendelsen.

"Det har faktisk været kontrollerne. Vi har haft rigtig mange ekstra kontrolbesøg igennem forløbet, og selvom vi har styr på produktionen og har en god egenkontrol, er det alligevel en psykologisk belastning hver gang", siger Thorbjørn Sørensen.

Selvom projektet har vist sig at være noget mere omfattende, end han havde forventet, er han alligevel glad for og stolt af, at det endelig er lykkedes at komme ind på det amerikanske marked.

"Nu har vi taget mange af start-udfordringerne med at få tilpasset vores produktioner. Hvis det ender med at blive en eksportsucces for Friland, tænker jeg ikke, det vil være svært at få flere landmænd til at hoppe med på vognen", siger han.

Højeste dyrevelfærd nogensinde

I sidste uge var tre medarbejdere fra en potentiel stor amerikansk kunde på rundrejse i det jyske, for at se og foretage den endelige godkendelse af de tre økologiske grisebesætninger og slagteriet i Herning.

"Det var en kvalitetsinspektør, en indkøber og kædens dyrevelfærdsansvarlige, vi havde med rundt. De skulle opleve hele grisens rejse fra hytte til slagteri og det var primært dyrevelfærden, de havde fokus på. Og netop på dyrevelfærden sagde de, at det var det højeste niveau, de nogensinde havde oplevet ude på gårdene", siger Johnni Munk, der er Quality Inspector hos Friland.

Som nævnt stod besøget også på en tur forbi slagteriet i Herning, hvor produktionen af produkterne også skal foregå. Her var der heller ikke en finger at sætte på niveauet af dyrevelfærd.

"Indtransport, bedøvelse og aflivning levede op til kravene. De var også meget imponerede af produkterne. Egentlig havde de kun vist interesse for fire produkter, men efter besøget på slagteriet blev vi enige om, at vi sender dem en række prøver, som de kan vurdere", siger Johnni Munk.

Frilands direktør, Henrik Biilmann, er selvsagt også glad for, at det hårde arbejde endelig giver pote.

"Der har været rigtig mange mennesker involveret, for at få det her til at lykkedes, og alle har arbejdet virkelig professionelt for dette fælles mål. Nu bliver det bare spændende, hvor store mængder de er interesserede i, når ordrerne for alvor begynder at tikke ind", siger Henrik Biilmann. 

Men historien slutter muligvis ikke engang her. Da besøgene på de økologiske gårde var afsluttet, gik turen videre til Frilands største leverandør af Frilandsgris, hvor de fik endnu en fremvisning, da kunden muligvis har et koncept, hvor Frilandsgrisen kan passe ind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle