Konkursboet efter kornhandleren BMG har afvist flere kreditorers krav mod selskabet. Det fører nu til flere retssager.
Konkursboet efter den svindelramte kornhandel BMG får nu endnu flere retssager at skulle håndtere.
Det fremgår af en nylig kreditorinformation fra kuratorerne, der rydder op i selskabet efter den meget dramatiske konkurs i februar 2019, hvor der blev afsløret omfattende uregelmæssigheder i den ellers velrenommerede private grovvarehandel.
Det drejer sig om såkaldte seperatistkrav, altså krav, hvor en eller flere kreditorer mener at eje en konkret ting, som indgår i konkursboet.
Disse krav har kuratorerne i flere tilfælde afvist, at kreditorerne skulle have ret til at få udleveret - og det har nu ført til, at tre kreditorer har lagt sag an mod konkursboet.
Dermed bliver der endnu en runde retssager i vente for de tre udpegede advokater, Søren Christensen Volder, Torben Korsager og Anders Stoltenberg, der varetager oprydning og nedlukning af selskabet.
Retssager bliver afgørende for kreditorer
Indtil videre er det lykkedes advokaterne at kradse 27,5 mio. kr. ind til at fordele ud til kreditorerne.
Det batter dog ikke meget i forhold til de 179,3 mio. kr., som kreditorer mener at have til gode. En række af tallene er endnu usikre, idet advokaterne ikke har gennemgået alle krav endnu - men der løber også fortsat udgifter til i selskabet, efterhånden som der skal anvendes advokattimer på såvel retssager som opgørelser.
For de mange landmænd, der havde kontrakter med BMG og som i flere tilfælde tabte beløb, der skal tælles i millionklassen, er den store afgørende faktor dog, hvordan det går med de krav om erstatning, som konkursboet har lavet mod den tidligere ledelse, bestyrelse og revision.
Konkursboet mener nemlig, at den tidligere, nu svindelanklagede medejer og direktør havde alt for frit spil, da han oprettede fiktive fakturaer og lageropgørelser i selskabets interne økonomisystem i årevis.
Derfor kræver konkursboet en erstatning på 43 mio. kr. fra såvel revisor som bestyrelse. Dertil kommer sagsanlæg fra selskabets tidligere bankforbindelse Spar Nord, også mod revisor og bestyrelse. Alle sagerne fra konkursboet er under forberedelse, men kan trække ud i årevis.
Retten i Randers er gået med til, at alle sagerne kan behandles samlet - det samme er bestyrelsesmedlemmerne.
Advokaterne forventer fortsat, at de mange landmænd og andre kreditorer maksimalt vil få dækket 20 procent af deres tab, når konkursboets midler engang kan uddeles. Dette vil formentlig først ske om flere år.
Lagerholdere måtte ikke tilbageholde korn
Mens flere retssager kommer til, er andre dog også blevet afsluttet. Det gælder blandt andet et tidligere krav fra BMG til en nu tidligere bestyrelsesmedlems familiemedlem om at aflevere uberettigede betalinger tilbage. Her blev der i sommer indbetalt 325.000 kr. til konkursboet efter et forlig.
To lagerholdere, der opbevarede gods for BMG er også endt med at betale større pengebeløb tilbage til konkursboet, fremgår det af opgørelsen. I den ene sag blev der indgået forlig på indbetaling af 50 procent af beløbet - i alt 175.000 kroner. I den anden sag blev lagerholderen dømt til at indbetale 127.000 kroner.
Østjyllands Politi efterforsker i øvrigt fortsat, om der skulle være begået strafbare ting i BMG. Denne efterforskning ventes først afsluttet i 2021. Politiet ønsker ikke at oplyse, om der er sket sigtelser i sagen.