Tre landbrug, der inspirerer, hædret med pengepræmier

De nykårede kandidater i konkurrencen Fremtidens Landmand er forbilleder for hele erhvervet, påpegede Merete Juhl ved kåringen.

- De er både modige, innovative og ihærdige, og så har de en god portion passion for deres fag. De er kort sagt forbilleder.

Sådan karakteriserede Merete Juhl, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, de tre vindere af titlen som Fremtidens Landmand 2023, da de blev kåret torsdag aften på Agromek. 

- Vi har alle sammen brug for forbilleder. Nogle, vi kan spejle os i – se op til – eller blive inspireret af. Og det er vigtigt, at vi hylder og anerkender dem, der går foran, tænker nyt og tør afprøve anderledes måder at gøre tingene på, sagde hun.

Spændingen var på bristepunktet da årets vindere af den hæderkronede titel skulle afsløres. Det er femte år, LandbrugsAvisen kårer Fremtidens Landmand, som er på forkant enten i kategorien bæredygtighed, kategorien teknologi eller kategorien afsætning.

Vinderne 2023 blev Kasper og Peter Mejnertsen i kategorien afsætning, Go-Gris med Martin Mogensen, Mads Bie Mogensen og Jonas Würtz Midtgaard i kategorien bæredygtighed og Anders Andersen i kategorien teknologi. 

Afsætning

Kasper og Peter Mejnertsen er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning, fordi de er innovative og har fokus på kvalitet og afsætning. 

De søger hele tiden nye veje for at sikre en skånsom og bæredygtig udvikling. 

- Det, vi tager, giver vi igen, lyder deres motto.

Et eksempel på deres opfindsomhed er kartoffelbakken, der fyldes på kartoffeloptageren ude i marken og køres direkte ud i butikkerne samme dag.

- Som brødre er vi ekstremt stolte over at være igennem denne proces. Hele kongstanken er startet tidligt i vores liv med vores forældre. En masse kærlighed til kartofler, man kan altid lære en masse nyt. Hvornår er de klar, det er biologisk, så det bestemmer vejret, sagde Kasper og Peter Mejnertsen. Foto: John Christensen.

Bæredygtighed

Go-gris er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed, fordi de er et eksempel på, hvordan man kan udvikle landbruget ansvarligt. 

Der står et helt hold bag, Martin Mogensen, Mads Bie Mogensen og Jonas Würtz Midtgaard, som viser en bæredygtig vej både i mark og stald. De har engageret sig i såvel biodiversitet som vandmiljø, dyrevelfærd, bioenergi og medarbejderpleje. Samtidig deltager de aktivt i samfundsdebatten og er åbne i forhold til samfundet. 

- Vi forsøger at gøre os umage og fortælle de gode historier, og det gør vi også på hele erhvervets vegne. Det vi har været vidne til i valgkampen gør det endu vigtigere at fortælle, hvad vi er, og jeg håber, at nogen bliver inspireret af os, sagde Jonas Würtz Midtgaard. Foto: John Christensen.

Teknologi

Anders Andersen er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien teknologi, fordi han og hans medarbejdere har været lærenemme og taget rådgivning omkring præcisionsjordbrug til sig med en meget positiv tilgang. De bygger løbende på deres kompetencer og er ikke bange for at tage nye udfordringer op eller spørge om hjælp til at løse disse, lød det i nomineringen. De udnytter teknologien, der er til rådighed på bedriften og tænker langsigtet i nye investeringer. 

- Mange tak, vi er benovede over det. Det er ikke så meget mig, men medarbejderne, der har æren for vores arbejde med teknologien, sagde Anders Andersen. Foto: John Christensen.

Nye veje

Inden for hver deres kategori har vinderne markeret sig ved at gå nye veje. Begrebet bæredygtighed er mere aktuelt end nogensinde før for danske landmænd med udsigt til CO2-afgifter. Præcisionsjordbrug taler også inde i en varm dagsorden, hvor man kan reducere forbruget af sprøjtemidler. Endelig viser arbejdet med afsætning nye muligheder for at skabe vækst i landområderne. Alle tre kategorier tegner endda et positivt billede af landbruget og bidrager dermed til at gavne hele erhvervet. 

Inspiration

Christian Friis Hansen, chefredaktør på LandbrugsAvisen, der styrede begivenhedernes gang, understregede betydningen af at kåre Fremtidens Landmand.

- Intet er så inspirerende for vores læsere, lyttere og seere som at følge andre landmænd, der gør det godt. Fremtidens Landmænd følger vi igennem et helt år, og når vi lægger historierne på nettet, kan vi af læsertallene se, at andre landmænd rigtig gerne vil læse historierne.

Han pegede også på en undersøgelse, der viser, at landmænd har større tillid til det en landmand siger, end det en rådgiver siger, selv om de siger det samme.

Diplomerne blev overrakt af Per Ørts Vinstrup fra Jyske Bank, Bjarke Poulsen fra SAGRO og Keld Andersen fra Bridgestone. Samtidig belønnes titlen med en præmie på 25.000 kr.

Fremtidens Landmand er sponsoreret af Bridgestone, Sagro, JyskeBAnk, Yara, Agromek og LandbrugsMedierne.

Faktaboks

Tre vidt forskellige landmænd er udpeget som Fremtidens Landmand inden for hver deres felt. De er kende-tegnet ved at turde gå forrest og udvikle noget nyt. Læs artikler om de tre hver måned resten af året.

Emneord

Agromek 2022 , Fremtidens Landmand