Tre stærke bud fra 2020 på fremtidens maskiner

Netværk af robotter, sensorer på alle typer af redskaber og avanceret overvågning og indstilling af maskiner er tre løsninger fra 2020, der er spændende bud på fremtidens maskinpark.

Den finder selv ud i marken og arbejder døgnet rundt. Den analyserer græsset, mens den høster det. Samtidig doserer den flydende gødning i græsstubben lige bag knivene. Doseringen er baseret på den helt friske analyse af græsset. 

Den kender din stald og din foderplan og sørger for at alle køer får præcis den mængde frisk græs, som du har besluttet i din foderplan. 

Den kommunikerer med dit øvrige fodringssystem og dit besætningsmanagementsystem, så resten af fodringen tilpasses det præcise næringsstofindhold i det friske græs, og dine data om din fodring altid er helt opdaterede.

Sig hej til Lely Exos, som 24-7 kan forsyne dine køer med frisk græs syv-otte måneder om året.

Tror ikke på kæmpestore græsmaskinerE

Exos er hollandske Lelys eldrevne bud på en græshøster- og udfodringsrobot, og dermed er et af de bedste bud i 2020 på en kompleks markrobotløsning faktisk udviklet af en specialist i malkeudstyr og staldmekanisering. 

Den hollandske robot er endnu kun i testfasen, men peger ind i fremtiden ved at vise, hvad man kan forvente af de kommende robotløsninger.

Det sjove er, at for få år siden frasolgte Lely sin ret omfattende produktion af græsudstyr.

Det gjorde Lely, fordi firmaet ikke troede på en fremtid med konstant større, stærkere, tungere og fremfor alt mere dieselforbrugende maskiner til grovfoderproduktionen.

Sensor Pöttinger Sensosafe

Who killed Bambi? I hvert fald ikke Pöttinger

Hos Pöttinger bliver de åbenbart aldrig helt tilfredse. I hvert fald kan de ikke lade være med konstant at forbedre og justere på maskinerne.

Derfor er den østrigske specialist i græsgrej og efterhånden også jordbehandling altid værd at følge, og 2020 var ingen undtagelse med en 10-12 markante småforbedringer og justeringer.

Tag f.eks. Pöttingers Sensosafe. Et fuldautomatisk system til skårlæggere at undgå påkørsel og skade på råkid og andet vildt i græsset. 

Optiske sensorer forbundet med skårlæggerens hydraulik og antikollisionssystem hiver automatisk knivbjælkerne op og fri af græsset, når der opdages et dyr foran rotorerne. Det sker med millisekunders reaktionstid. 

Systemet har været i udviklings- og testfasen i nogle år og er nu leveringsklar. Sensosafe kan eftermonteres - også på andre mærker af skårlæggere.

Kombinerer flere opgaver i én overkørsel

Pöttingers Sensosafe er et godt eksempel på, hvordan relativt simpelt redskab som en skårlægger kan tilføres afgørende nye funktioner. 

Her gælder det om at undgå vildtskader. Men løsninger til måling af tørstofprocent, protein- og sukkerindhold samt kløverprocent er på vej, og på andre redskabstyper arbejdes der på sensorer til at bestemme f.eks. en harves aggressivitet ud fra målinger af jordstruktur, kulstofindhold og bonitet i realtid. 

En del udviklere har også kig på at kombinere opgaver på andre måder.

F.eks. udgør en sprøjtebom et 36 meter bredt ’måleapparat’, der arbejder med jævn hastighed og ensartet højde over jorden og afgrøden. Her kan sensorer måle en lang række ting, som kan være værdifulde for næste behandling, men som ikke kan ses fra rummets satellitter.

Grimme MyView

Telemetri og overvågning  kan blive allemandseje

Telemetriløsningen MyGrimme og markedet mest avancerede videoovervågning og maskinstyring i form af Grimme MyView kom til Danmark i 2020, og LandbrugsAvisen sad med på andenpilotsædet under en ganske overbevisende demonstration af finesserne hos Jørgen Nederby på bedriften Tuesbøl Kartofler ved Brørup med 250 hektar melkartofler i markplanen.

Al betjening og justering af den torækkede ISOBUS-kompatible EVO 290-kartoffeloptagers optagefunktioner sker fra et Fendt-traktorens terminal og joystick.

Imens kan der valgfrit skiftes billeder, zoomes og fryses billeder samt optages små videoer fra MyView-terminalen, hvis billeder stammer fra op til ni forskellige kameraer på optageren. De er hver især udstyret med en LED-projektør, så der kan filmes 24-7.

Markant højere kapacitet

Dermed er avancerede funktioner, som vi ellers kun kender fra topudstyrede selvkørende maskiner, nu på vej ud i hele maskinparken, og det er en rigtig god nyhed. 

Jørgen Nederby vurderer nemlig, at Grimme MyView har øget optagekapaciteten med ca. 20 procent.

Med i pakken til en med tiden bredere gruppe af maskiner med avanceret overvågning og styring er desuden fjernovervågning og -support, benchmarking på optimering af maskinindstillinger og geofencing.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle