Tre udenlandske investorer jagter god jord i Danmark

På få år har to udenlandske investorer købt jord for op mod 700 mio. kr. Nu melder en tredje køber sig også.

Med en tredje institutionel spiller på jordkøbs-siden i Danmark bliver der sat ekstra blus på udenlandske investorers køb af landbrugsjord.

Det sker, efter at et hollandsk pensionsselskab har udpeget Danmark som et af tre opkøbsområder for sin nye globale jordfond SDG Farmland Fund.

Fonden skal investere med et bæredygtigt sigte - og opkøbene skal findes og gennemføres af Frederiksberg-baserede IWC, International Woodland Company, der i forvejen de seneste år har været meget aktive som jordkøbere.

De hidtidige køb er sket for selskabet Dansk Demetra, der har den tyske genforsikringskæmpe Munich Re som bagmand, og har investeret i over 2500 hektar jord, især på Fyn og Sydhavsøerne.

Hvor stort et areal, det nye selskab ønsker at købe, vil hollænderne ikke konkretisere.

Samlet set har hollænderne sat 1,5 mia. kroner af til fonden, men heraf skal kun en mindre del lægges i Danmark, fortæller Dennis Lanther.

Ud over Dansk Demetra, der fortsat ønsker at udvide, samt det hollandske selskab, er endnu et tysk selskab også aktive.

Det er Terra Estate Danica, ejet af tyske Agri World FarmInvest. Selskabet er meget fåmælte omkring sine opkøb, men har mindst købt 800 hektar til en bogført værdi af 170 mio. kr, viser regnskaber.

Fælles for de tre selskaber er, at de investerer i jord, helst uden bygninger og gerne i store arealer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle