Trecifret millioninvestering i robotter skal fjerne tunge løft på Danish Crowns slagterier

På Danish Crowns slagteri i Blans kører de sidste tests på et robotsystem, der selv løfter tunge delstykker af grisen og lægger dem på båndet.

På Danish Crowns griseslagterier har medarbejderne i dag fat i op til 15 kilo tunge delstykker af grisen, når de skal hænges op eller tages ned fra stativer.

Det er en af de mest belastende arbejdsopgaver på slagterierne, fordi det er tunge løft, der gentages mange gange. 
 
Ved hjælp af en nyudviklet robot, der lige nu testes på slagteriet i Blans, belaster denne opgave ikke længere medarbejderne på det sønderjyske slagteri.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Robotten kan nemlig håndtere alle delstykker af grisen i både nedtagning og ophængning, så medarbejderne ikke skal gøre det.

Planen er, at lignende robotter skal installeres på alle Danish Crowns danske griseslagterier inden 2026 - en investering på et trecifret millionbeløb.
 
- Det er et fokusområde at eliminere de tungeste løft. Vi vil hjælpe medarbejderne og sikre, at Danish Crown er et godt og interessant sted at arbejde. Robotterne er et epokegørende skift i forhold til at arbejde med kompleks automatisering. Udviklingen af dette robotsystem er noget, der virkelig batter, og som kan flytte noget på tværs af vores slagterier, siger Henrik Andersen, der er teknisk direktør i Danish Crown.

Kvantespring i automationen af fødevarebranchen

Danish Crown har et mål om, at de mest belastede arbejdspladser skal være fortid på de danske arbejdspladser i senest 2026.

- Slagteribranchen har fortsat meget hårdt arbejde. Derfor har vi et kæmpe ansvar for at reducere, og på sigt helt fjerne, de fysisk nedslidende arbejdsopgaver på slagterierne. Vi skal kunne tilbyde jobs, man kan varetage et helt arbejdsliv uden at blive slidt ned, siger Rikke Dencher Aagaard, direktør for miljø og arbejdsmiljø i Danish Crown, som også peger på, at rokade mellem arbejdsopgaverne på slagterierne er et vigtigt værktøj i et minimere de tunge løft.
 
Robotprojektet har i skrivende stund været undervejs i 1,5 år, og det kan måske lyde af lang tid, men med et projekt af denne kaliber er det faktisk utrolig effektivt, lyder det fra slagteriet.

Det er et resultat af, at Danish Crown selv har stået for langt størstedelen af udviklingen af robotten.

- Alene robotsystemet er et kvantespring inden for automationen i den danske fødevarebranche, men det er også lidt af et kvantespring, at vi som produktionsvirksomhed nu selv er i stand til at udvikle avancerede systemer som dette. Det kan vi godt være stolte af, siger Henrik Andersen.

Faktaboks

Fakta

I Blans har ingeniører fra Danish Crown arbejdet og testet robotterne, der skal aflaste medarbejdere i produktionen. Her arbejdes der med 15 kilo tunge delstykker, der skal tages ned eller hænges op. Det sker på stativer, der grundet deres udseende i dagligdagen kaldes "juletræer". Løftene er nogle af de tungeste på slagterierne.

Robotten, som er udviklet hos Danish Crown, står for både for ophængning og nedtagning og fjerner dermed løftene fra medarbejderne. En robotarm tager delstykkerne ned fra "juletræet" og lægger det på båndet, mens en anden robotarm løfter stykkerne op på et rullende stativ. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle