Trist tendens: Antallet af arbejdsulykker steg igen sidste år

Antallet af arbejdsulykker går stadig kun én vej - og det er op. Den udvikling skal bremses, mener viceformand Lone Andersen.

Det er ikke ligefrem en ny historie, at antallet af arbejdsulykker i landbruget stiger, og den triste tendens gør sig også gældende for tallene for 2019.

Den seneste opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget fra 689 i 2018 til 708 i 2019. 

Dermed er landbruget stadig en af de farligste brancher sammen med byggebranchen og transportsektoren.

Også antallet af dødsulykker er steget fra 5 (2017) og 3 (2018) til 7 omkomne i 2019.

Langt størstedelen af ulykkerne rammer mænd, og selvom en stor andel af ulykkerne er af mindre alvorlig karakter og medfører 1 - 13 dages sygefravær fra arbejdet (lige over 300 ud af 708 ulykker), er der også en stor andel (næsten 200 ud af 708 ulykker), der har givet de ramte sygefravær på over én måned eller værre.

Og det er for mange, mener viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen:

"Det er sørgeligt, at vi ikke har fået knækket kurven i antallet af arbejdsulykker. Den udvikling skal vi hurtigst muligt have vendt. For det skal være trygt at gå på arbejde i landbruget", udtaler hun.  
 
"Der bliver allerede gjort rigtig meget i branchen for at skabe fokus på og udbrede viden omkring, hvordan man kan undgå arbejdsulykker. Men vi må og skal gøre endnu mere for, at sikkerhed bliver en topprioritet på alle bedrifter".

Også Landbrug og Fødevarer har gennem deres arbejdsmiljøstrategi sat et øget fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø med målet om at nedbringe antallet af ulykker frem mod 2022.

Vigtigt i den sammenhæng er det dog at bemærke, at en stigning i antallet af anmeldte arbejdsulykker ikke kun behøver at være negativt. Det kan også være et udtryk for, at mørketallet formindskes og at flere landmænd får anmeldt arbejdsulykkerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle