Trods corona-nedlukning dimitterer 99 unge landmænd fra Asmildkloster

Fjernundervisning i stedet for landbrugsbesøg, gjorde det særligt svært for landbrugseleverne under corona. Men alt tyder dog alligevel på en god afslutning.

Færre besøg på marker og i stalde og langt flere klassetimer gjorde studietiden svær for eleverne på Asmildkloster Landbrugsskole, da Statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark i marts. Det gav problemer, fordi landbruget skal læres med fingrene og ikke med snuden i en bog.

Det til trods kan en stolt souschef nu kalde sine 99 elever for færdiguddannede landmænd.

"Vi kan med tryghed sende dem ud i erhvervet som faglærte landmænd. De er endnu ikke helt færdige med de sidste eksamener, men som det ser ud nu, er vi meget fortrøstningsfulde. Det er også noget helt særligt på en uddannelsesinstitution, når eleverne bliver færdige", siger Lars Mogensen, souschef på Asmildkloster Landbrugsskole.

IT er bestemt ikke lige nemt for alle

Men det var ikke helt uden bump på vejen, at eleverne snart er kommet i mål med det sidste af deres landbrugsuddannelse. Corona satte pludselige krav til Asmildkloster om brug af fjernundervisning. Noget de aldrig har prøvet før, men som både elever og undervisere eftersigende kastede sig ud i uden brok.

"Det er bestemt ikke alle vores undervisere, der er vant til IT, og vi skulle jo til at lære, hvordan vi brugte Teams og andre programmer. Både undervisere og elever stemplede virkelig ind og fik det til at lykkes rigtig fint uden at pive over alt det nye", siger souschefen.

Den største udfordring under Danmarks nedlukning var dog, at eleverne ikke kunne komme ud til kvæg, grise og planter. Landbruget er et håndværksfag, som skal læres ved at være fysisk til stede derude. 

Underviserne trak derfor i det kreative hjørne og tog på landbrugsbesøg med et videokamera, så eleverne kunne følge med hjemme fra deres computerskærme.

Elever fra kyst til kyst

Fjernundervisningen var dog ikke eneste udfordring, for da Asmildkloster og de andre landbrugsskoler fik lov til at genåbne, måtte kostskoleafdelingerne vente endnu længere. Men det dur bare ikke i landbruget med kun syv skoler på landsplan, hvor langt størstedelen af eleverne bor på kostskolerne.

"Det var vi jo meget frustrerede over. Vi gik også i medierne, hvor vi prøvede at påvirke det politiske system til at åbne vores kostskoler. Vi står i en særlig situation, fordi vi rekrutterer elever fra kyst til kyst, så det var faktisk umuligt for mange elever at komme i skole, hvis ikke de måtte flytte ind på kostskolen igen", siger Lars Mogensen.

Med pres fra flere skoler, landbrugsforeninger og L&F lykkedes det også at få åbnet kostskoleafdelingerne tidsnok, inden de afsluttende opgaver og eksamener. På torsdag og fredag er der så dimissionsfester for de 99 elever, som skal fejres på behørig corona-vis.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle