Trods dystre prognoser for erhvervet: Unge har mod på blive landmænd

Fra 2015 til 2017 er antallet af bedrifter faldet med 8 procent. Gennemsnitsalderen i landbruget er høj, hver tredje er over 65 år, og i 2018 var der 159 konkurser indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri. Alligevel er der unge mennesker der vil landbruget og engagerer sig tidligt. En af dem er Simon.

Lad os gå ind og se på det«, siger 22-årige Simon Juul Nielsen, inden han leder os fra regnen ind til de 90 sortbrogede holstein-køer i den gamle bindestald.

50 pct. af alt, hvad vi ser, er ejet af Simons far 61-årige Flemming Nielsen, 25 pct. af hans 25-årige storebror Jacob Juul Nielsen, og de sidste 25 pct. ejer den 22-årige sydjyde selv.

Fra 1. januar 2018 fik den unge landmand og hans bror formaliseret gældende praksis og fik ejerskab af den bedrift, som de har været med til at drive i mindst 10 år.

»Vi fortsætter jo egentlig bare, som det altid har kørt. Nu har vi bare papir på det«, siger storebror Jacob.

Deres far, Flemming, ejede Bølling Ladegård med sin bror Carl-Johan Nielsen, og et generationsskifte har ligget i kortene længe.

»Så banken var ikke overraskede eller noget. De havde sådan set ventet på, at vi kom«, siger Simon over spisebordet i forældrenes parcelhus 100 meter fra bedriften.

Eneste mulighed

Selv om Simon kun er 22 år, er han allerede en erfaren landmand. Siden kan overhovedet kunne, har han kørt traktor.

»Som 10-årig sad han og kiggede i netbanken. Man kan ikke tænke realistisk om det, hvis man ikke ved, hvad der er på kontoen«, lyder det fra Flemming.

Og netop det at blive inddraget lidt efter lidt og hele tiden få tillid og ansvar peger Simon og Jacob på som afgørende for deres opvækst og overtagelse af ejendommen og for deres uddannelser. Jacob er uddannet agrarøkonom, og Simon læser til jordbrugsteknolog i Aarhus, hvor han også bor til daglig.

Og spørger man hvad Simon skulle have været, hvis ikke landmand, bliver der stille. Tanken har aldrig strejfet ham. Han har altid været landmand og har altid villet være landmand.

Landmand er dog ikke den altoverskyggende titel lige nu, for Simon jonglerer studielivet i lejlighed i Aarhus med livet som selvstændig landmand i weekenderne, et liv, der for ham ikke er noget problem. Han har tid til det hele, studie, kæreste, socialt liv og at drive bedriften i Bølling nær Egtved.

»Men det gør det også nemmere, at vi er flere. Hvis den ene skal noget eller har brug for fri, ved man, at en af de andre har styr på det«, lyder det roligt og sikkert fra Simon. Roligheden præger samtalen, for brødrene er vant til gården, vant til malkningen og vant til at plove, så og høste.

Kører, som det plejer

Tilbage i bindestalden på bedriften står der en 22-årig selvstændig landmand. om to år er han jordbrugsteknolog, Landmand er han allerede.

og efter et lunt »En drøm om at blive millionær en dag« bliver det klart, at han altid har været landmand.

»At drive landbrug er en udfordring hver dag. At få alt til at lykkes og harmonere, være sin egen herre og kunne realisere sine drømme hver dag er det fedeste«, lyder det fra den håbefulde 22-årige.

Foreløbig kører gården som den har gjort det i mange år. Der er grønne tal på bundlinjen og med Jacob der allerede er agrarøkonom og Simon som fremtidig jordbrugsteknolog ser fremtiden lys ud. Også når far Flemming en dag trækker sig helt ud og overlader Bølling Landegård til anden generation brødre.

Simon selv underspiller det når man peger på det specielle i at være 22 år og allerede være medejer af en sund bedrift, »Og med penthouse og jagthytte«, lyder det lunt fra Flemming, med reference til lejligheden i Aarhus og det stykke skov som familien ejer en part i. Men trods det underspillede sætter han stor pris på sin situation.

»Landbrugets kultur har altid været en stor del af mit liv og jeg har altid drømt om at blive selvstændig. Så det er enormt fedt at det er lykkedes allerede«.

Faktaboks

Bølling Ladegård I/S:

  • Ejes af brødrene Simon, 22, og Jacob Juul Nielsen, 25, og deres far Flemming Nielsen, 61.
  • Ligger i Bølling ved Egtved.
  • Har 90 stk. sortbroget holstein malkekvæg i bindestald.
  • Har desuden 132 hektar jord, som fortinsvis er plante- og frøavl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle