Trods ekstraordinær høst: Højere omkostninger æder bid af frøavleres indtjening i 2022

Et godt prisniveau og flotte frøudbytter sender gennemsnitsafregning for høsten 2022 til DLFs frøavlere helt i top, men indtjeningen falder på grund af højere omkostninger.

DLFs frøavlere modtager i de kommende dage slutafregningen fra DLF for høst 2022. Og med en bruttoudbetaling på i gennemsnit godt 18.000 kroner pr. hektar placerer frøhøsten i 2022 sig helt i top.

Det skriver DLF i en pressemeddelelse. 

Men det er marginalerne, der skiller 2022 høsten fra 2021. Afregningen for 2022 ender helt præcist på 18.072 kroner i gennemsnit, hvor høsten i 2021 endte på 'næsten 18.000 kroner per hektar eller nærmere bestemt 17.924 kroner. 

Resultatet skal ses på baggrund af, at afsætningen af græsfrø i Europa og Nordamerika ikke levede op til forventningerne, og at forbruget af plænegræsfrø hos især de private haveejere har været negativt påvirket af stigende energipriser, inflation og mindre købelyst, skriver DLF i meddelelsen. 

Mindre dækningsbidrag

På trods af afregningsrekorden er dækningsbidraget faldet med 1200 kroner og det er primært på grund af højere udgifter til gødning, oplyser DLF til Landbrugsavisen. 

Dækningsbidrag 1 ender på 12.800 kroner per hektar for 2022, hvor det i 2021 var på 14.000 kroner pr. hektar. Alligevel er det 15 procent højere end gennemsnittet de seneste fem år. 

 

 

Høst over normal

2022-høsten i Danmark var over normalen med et udbytteindeks for alle arter på 112 set i forhold til et femårsgennemsnit.

Den største art, alm. rajgræs, leverede et indeks på 107, mens rødsvingel og de andre svingelarter sammen med engrapgræs, hundegræs og hvidkløver lå væsentligt over gennemsnittet. 

-Vi kan glæde os over, at vi i 2022 har haft en kombination af flotte udbytter på et stort frøavlsareal og et stærkt prisniveau, og vi kan sende en afregning til vores frøavlere, der ligger helt i top, siger Jørn Lund Kristensen, avlsdirektør i DLF. 

-Med en gennemsnitlig bruttoudbetaling på 18.000 kroner pr. hektar matcher vi korn og raps, der både har haft både rekordhøje priser og udbytter i 2022. 

Efter den største høst i DLF’s historie, der oversteg forventningerne, er der nu fyldt godt op på frølagrene.

Derfor vil frøarealerne for både 2023 og især 2024 være væsentlig mindre for at genskabe en sund forsyningsbalance.

Du kan læse mere om økonomi for høsten 2022 i juni-nummeret af Tidsskrift for Frøavl.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.