Trods faldende notering - stigende resultat hos Danish Crown

Omsætningen i Danish Crown faldt en anelse, men resultatet i første halvår af 2017/18 steg.

Det viser halvårsregnskabet for slagterikoncernen, der i dag er blevet offentliggjort. Topchef Jais Valeur er godt tilfreds, selv om verdensmarkederne for grisekød har været udfordret.

30,1 mia. kroner i omsætning førte til en bundlinje på 1.024 mio. kr. Et fald på 0,5 mia. kroner på den første, blandt andet på grund af frasalget af Plumrose, mens den sidste steg, især på grund af bedre resultater i forædlingen, melder koncernen.

Derimod oplevede andelshaverne på grisesiden, at der gik 76 øre mindre for hver eneste kilo kød, de leverede i forhold til samme periode sidste år, ind på kontoen.

"Vi har haft et godt første halvår, især når vi ser på forædlingen. Her er vi jo hjulpet af de faldende råvarepriser", fortæller topchefen.

Den gængse cyklus er, at forædlingsselskaberne er nogle måneder om at kunne hæve priserne på de færdige varer i supermarkedskæderne, når svinenoteringen stiger - men at de højere priser til gengæld varer ved nogle måneder ved fald. Blandt andet derfor har Danish Crown hentet hele 171 mio. kr. hjem fra sine forædlings-datterselskaber, med polske Sokolow, danske Tulip og også britiske Tulip Ltd som de største.

Brexit spænder ben i turnaround

Sidstnævnte er midt i en turnaround efter nogle svære år. Men Brexit spænder ben for at få rettet helt op, erkender Jais Valeur.

"Vi havde et rigtig godt første kvartal og et dårligt andet kvartal. Vi har set en opbremsning i forbrugertilliden efter nytår, blandt andet fordi huspriserne falder markant flere steder i England, på grund af udsigten til Brexit. Det betyder, at forbrugerne trader lidt ned og går mere efter discount frem for premiumdelen, og det påvirker vores forretning direkte. Det betyder også, at der er en meget intensiveret konkurrence blandt vores kunder i supermarkederne, hvor flere spørger efter genforhandling af kontrakter og nogle aftager mindre volumener", forklarer han.

udfordringer på indtransport

For de danske andelshavere har foråret været præget af udfordringerne på indtransport. Her har en ond cyklus af truende strejke og lockout kombineret med stigende tilmeldinger, udfordringer hos transportører og flere nedbrud på slagterierne medført en decideret pukkel af tilmeldte grise.

Jais Valeur håber og tror, at det nu går den rigtige vej igen:

"Vi har omkring 200.000 grise, der venter på at blive slagtet. Det kommer der til at gå nogle uger med. Derfor har vi valgt at kompensere dem, der bliver ramt. Men du får mig ikke til at sige, at det er skidt at få mange grise. Det er kun positivt", konstaterer han med henvisning til, at trenden med faldende tilførsler er vendt, så slagteriet i første halvår har fået 1,5 procent stigning i slagtningerne.

 

Emneord

danish crown

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle