Trods fint vand strammer kommune regulering

I Viborg vil byrådet sænke grænsen for nitrat i drikkevandet markant.

Viborg Kommune vil stramme grænseværdien for nitrat i drikkevandet gevaldigt, og det frustrerer lokale landmænd.

Kartoffelavler Henrik Nordestgaard Jespersen fra Karup står til at blive ramt af den nye grænse på ca. 80 af hans 100 hektar, og han mener, at stramningen sker uden belæg.

"Vi har ikke nogen problemer med drikkevandet, og derfor synes jeg, det er voldsomt at gribe ind på den måde", siger han.

På EU-plan er der vedtaget en grænseværdi på 50 mg/l, når det kommer til nitrat. Mange kommuner har lagt en reaktionsgrænse omkring 37 mg/l.

I Viborg Kommune skal reaktionsgrænsen hedde 5 mg/l, mens der skal handles ved 10 mg/l.

Det vil sige opkøb af jord, udlægning af permanent græs eller andet, hvis der findes for høje værdier to år i træk.

"Det er meget drastisk, og det betyder jo, at jeg ikke kan fortsætte den drift, jeg har. Så skal jeg ud og købe noget andet", siger Henrik Nordestgaard.

Forening har lagt sag an

Generelt har Viborg Kommune ikke store vanskeligheder med nitrat i drikkevandet. For de tre vandværker, der ligger tættest på Henrik Nordestgaard, har der i 20 år ikke været målt værdier over 1 mg/l. Alligevel er landmanden urolig.

"Problemet er, at jeg nu får det her hængende over hovedet. Noget, der er meget strammere end alle andre kommuner", siger han.

Sammen med Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse er Henrik Nordestgaard nu gået til kamp mod den nye grænse.

Han har indsendt et høringssvar mod grænsen, ligesom foreningen har anlagt en retssag mod staten om de bemyndigelser, der er givet til kommunerne om at lave sprøjteforbud og fastsætte nitratgrænser.

Kunne være højere

For nogle år siden fandt forskere en sammenhæng mellem nitrat i drikkevandet og tarmkræft. Det er bl.a. dette, der har fået byrådet til at vedtage den lave grænse, fortæller et medlem:

"Det er rigtig vigtigt, at man passer på med nitrat. Der er mange valide undersøgelser, der viser, at det kan være kræftfremkaldende", siger Birthe Harritz (S), der sidder i miljøudvalget til TV Midtvest, og fortsætter:

"Vi kunne godt have sat grænsen højere op, men jeg er meget tilfreds med, at den er sat på 10 milligram".

 

Faktaboks

Nitrat

  • Nitrat kan sive fra dyrkningsfladen ned i grundvandet, og Viborg Kommune er bekymret for forurening på sigt.
  • Karups to vandværker har ikke problemer med nitrat eller pesticider på nuværende tidspunkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle