Trods grøn bølge: Pasta med kødsovs og stegt kylling er danskerne favoritmad

Karolines Køkkens årlige undersøgelse af danskernes madvaner viser , at pasta med kødsovs ligger øverst på listen over danskernes favorithverdagsretter.

Vegetarer og veganere fylder meget i det danske mediebillede. Landmænd tænker på omlægning til proteinafgrøder, og Fødevareministeren fortæller ofte, at det er vigtigt med de nye kostråd, hvor der er mere grønt på listen end nogensiden. Kødretter skal fylde mindre.

Men hvordan ser det så ud nu, når man faktisk spørger danskerne om deres madvaner? Her viser det sig, måske lidt overraskende for nogle, at hver tredje dansker bruger mindre end en halv time på at lave aftensmad i hverdagen, mens 38 procent svarer, at tid forhindrer dem i at lave mere hjemmelavet mad. Og den nye undersøgelse fra Karolines Køkken afslører, at mange danskere køber ind til de samme hverdagsretter.

Pasta med kødsovs ligger øverst på listen over danskernes favorithverdagsretter med 59 procent. Derefter kommer stegt kylling med 57 procent, frikadeller med 54 procent og lasagne på en tæt fjerdeplads med 53 procent.

- Jeg synes, det er ret bemærkelsesværdigt, at pasta med kødsovs og stegt kylling bliver ved med at være
danskernes favoritretter, når vi samtidig ser, at mange drømmer om at spise mere grønt. Det vidner om, at
vi er glade for vores vaner, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 28 år i en pressemeddelse.

Mad på under 30 minutter

Måske tager nye opskrifter med vegetarretter lidt længere tid at tilberede, er der måske forbrugere, der tænker. 27 procent af danskerne bruger mellem 15 og 30 minutter på at lave aftensmad i hverdagen, mens seks procent bruger mindre end 15 minutter. 

Dertil svarer fire ud af ti danskere, at de ikke har tid til at lave mere hjemmelavet mad i hverdagen, end de
gør i dag. Når hverdagen er travl og der er kort tid til madlavning, så rækker fantasien sjældent til at
opfinde nye retter og smage, og derfor laver vi velkendte retter, fortæller Tove Færch.
 - En af fællesnævnerne for danskernes favorithverdagsretter er, at de er hurtige at lave. Vi har simpelthen
sjældent tid og overskud til at prøve nye opskrifter i hverdagen, siger hun.
 

Faktaboks

Top fem hverdagsretter som danskerne oftest laver:

Pasta med kødsovs: 59 procent

Kylling (pande eller ovn) med kartofler/grøntsager: 57 procent

Frikadeller: 54 procent

Lasagne: 53 procent

Rugbrød med pålæg: 51 procent

 

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022. Undersøgelsen er udsendt  repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle