Trods rekordnotering: Prognose spår stort fald i danske svineslagtninger i 2019

Den samlede svineproduktion er næsten status quo. Men stadig flere grise køres ud af landet som små. Det presser slagterierne.

2019 står til at blive et nyt lavpunkt for antallet af svineslagtninger herhjemme. Det viser en prognose over svineproduktionen, udarbejdet af Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer.

Her fremgår det, at der forventes et samlet antal slagtninger i Danmark på 16,8 mio. kr.

Et fald på hele 1,2 mio. slagtninger fra sidste års 18 mio. dyr, som kommer gennem de danske slagterier; svarende til 6,8 procent.

Den samlede produktion af grise falder med 700.000 dyr, lyder forventningen, til 32 mio. mod sidste års 32,7 mio.

 

 

At den ikke falder lige så meget som antal slagtninger, skyldes, at eksporten af smågrise atter boomer - med forventet en halv million i fremgang.

Tørke og dårlig økonomi

Formand for L&F svineproduktion Erik Larsen beklager udviklingen, men er ikke overrasket.

"Vi har kunnet se det over en længere periode. Der har været dårlig økonomi i slagtesvineproduktionen, og så var der tørken sidste år, der gjorde, at folk havde en lille høst og måtte købe meget dyrt korn. Det har fået nogle til at lade være med at sætte grise ind hen over vinteren", konstaterer han.

Forventningen i prognosen er, at der i de sidste to kvartaler af i år vil køres 300.000 færre grise til slagterierne per kvartal. Det skader også økonomien, påpeger Erik Larsen.

"Når kæderne på slagterierne ikke er fyldt, skader det også økonomien. Men jeg håber, at der med de markante prisstigninger, vi har set, vil blive sat flere grise ind i staldene".

Flere smågrise til eksport end grise til slagtning?

Markedsanalytiker Karsten Flemin peger på samme årsager, når han analyserer udviklingen.

Her bemærker han også, at eksporten af smågrise bare fortsætter opad. Fra i 2014 at læsse 10,9 mio. smågrise på eksportbilerne, så lyder forventningen for i år på 14,9 mio. - og nyt rekordniveau.

- Tror du, at næste år vil byde på en situation, hvor flere smågrise køres ud af landet, end der slagtes herhjemme?

"Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, at de kommer til at krydse hinanden. Jeg tror ikke, at slagtningerne falder i 2020. Tværtimod er der lagt op til, at de kan stige lidt, først og fremmest fordi der har været god økonomi. Derfor bliver der ikke lukket stalde lige nu", forklarer Karsten Flemin.

- Kan det ligefrem betyde, at eksporten af smågrise vil falde?

"Det tør jeg ikke sige noget om. Men jeg tror, at der kan være plads til både lidt flere slagtninger og lidt mere eksport. Men vi ved ikke, hvordan producenterne har reageret på de bedre priser, før vi ser de næste svinetællinger".

Brug for bedre stalde

Også Erik Larsen tror på, at 2019 kan ende med at være et lavpunkt på antal slagtninger, fordi 2020 bliver bedre.

"Jeg håber da på fremgang. Vi arbejder lige nu på at få en ny ordning med støtte til byggeri af nye svinestalde i starten af 2020. Det vil helt klart hjælpe, også i forhold til dagsordenen om klima og miljø, at vi får ny teknologi ind i vores stalde", konstaterer han.

- Forventer du, at eksporten af smågrise kan overhale antallet af slagtninger?

"Nej, vi skal gerne holde dem hjemme. De danske smågrise er efterspurgt i hele Nordeuropa, fordi de er af god kvalitet. Og prissætningen på svinekød har været for lav fra slagterierne til, at det har været en god forretning. Men hvis vi kan holde dem hjemme og få fyldt kæderne på slagterierne, så vil omkostningerne også blive lavere og noteringen bedre", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle