Trods svinepest - Aco Funki vokser og satser i Kina

Trods svinepestens hærgen i Kina, satser Aco Funki på det store land. "Vi er klar, når de er", melder direktør.

Den succesrige inventarvirksomhed Aco Funki fortsatte også væksten i 2018. Det viser det dugfriske regnskab fra Herning-virksomheden, der kunne registrere en fremgang på 7 procent i det forgange år.

Med en omsætning på 44,6 mio. Euro, altså 332 mio. danske kroner i 2018 har adm. direktør Lene Bryde altså klaret en fordobling af salget på bare fem år. I 2014 lød indtægerne nemlig på 23 mio. Euro.

"Vi har lavet det samme som sidste år, og det kan vi kun være tilfreds med. Når man tænker på, at vi året før (i 2017, red.) havde en vækst på 60 procent, så er det rart, at vi kunne fastholde og endda også lave lidt mere", fortæller Lene Bryde.

Hun modtog i efteråret prisen for Årets Præstation for sit arbejde med at vende udviklingen i den tidligere kriseplagede inventarvirksomhed og skabe en fremadstormende eksportvirksomhed. Ifølge regnskabet var eksportandelen i 2018 på over 75 procent.

Satser i Kina, trods ASF-problemer

En af årets store begivenheder var, at Aco Funki i august etablerede sin egen salgsafdeling i Kina.

"Det er selvfølgelig en satsning, men vi tror, at det er rigtigt. Vi har været derude i flere år, men det var under vingerne af Aco, vores moderselskab. Nu var det tid at skille de to ting ad, så vi selv er tilstede", forklarer hun.

Etableringen af afdelingen faldt stort set sammen med udbruddet af afrikansk svinepest i det enorme land. Et udbrud der siden har spredt sig med noget nær lynets hast og har sat sit store præg på produktionen.

"Vi mærker det ved, at det er svært at få kunderne til at tage en beslutning. De har svært ved at finde ud af, om de skal investere, eller om de skal vente. Nu hvor priserne bliver højere, så vil nogle nok tage chancen", mener hun og understreger, at ASF-udbrudet ikke har skabt tvivl om satsningen.

"På nuværende tidspunkt er det svært derude, men det vil komme igen. Vi gør os klar, til når de kinesiske kunder er klar til at købe. Vi synes, at efterspørgslen begynder at komme igen. Der begynder at ske lidt mere, end der gjorde fra august til december. Der er mere at arbejde med, selv om de er meget præget af ASF stadigvæk", siger Lene Bryde.

Faktisk forventer direktøren, at udbruddet kan skabe en salgs-fordel for Aco Funkis elementer de kommende måneder, idet medarbejderne vil slå på biosikkerhed og rengørings-muligheder for produkterne.

"Vi kan jo ikke garantere, at man ikke får sygdomme. Men holdningen i Kina skal ændres, og de kan måske lade sig inspirere af tankegangen i Europa, hvor man arbejder meget med at holde sygdomme ude", forklarer direktøren. 

Spring i noteringen giver fremgang hos alle

Af den stigende omsætning, endte lidt færre penge på bundlinjen hos Aco Funki. Således faldt resultatet fra sidste års 1,255 mio. Euro i overskud til nu 778.000 Euro. Faldet skyldes satsningen i Kina, melder direktøren, idet det har kostet nogle startomkostninger.

Hun forventer, at Kina vil bidrage positivt til omsætning og resultat allerede i 19. Samtidig skal hele forretningen fortsætte fremgangen.

"Vi håber på en lille vækst, måske knap så meget som i 18. Og så forventer vi, at markedet i Kina retter sig op og vi får solgt nogle ting derude. Vi forventer ikke helt så stor omsætning, som vi gjorde, da vi startede op 1. august. Men vi håber, at vi okmmer i gang på et niveau, så vi kommer til at tjene penge derude i år", siger hun og tilføjer:

"Vi mærker jo allerede nu, at der er fremgang i slagtesvinepriserne og at der tjenes penge igen. Der er gang i den i Danmark, i Spanien og i Frankrig. Det er kun i Tyskland, hvor der er mindst gang i den. Men det er nok, fordi lovgiverne ikke kan blive enige med sig selv. Alle andre steder kører det fremad", konstaterer hun. 
 

 

Faktaboks

Aco Funki regnskab 2018. Alle tal i Euro. (17 i parentes)

Omsætning  44,6 (41,7)

Resultat 0,8 (1,3)

Balance 22,8 (23,8)

Egenkapital 6,2 (5,4)

Aco Funki er ejet af den tyske Aco-koncern.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle