Trods tysk prishop: Dansk svinepris mejslet i sten

Topchef i Danish Crown undrer sig over timnig i tyske landmænds prispres på notering.

Hvis en del danske svineproducenter havde forventet prisstigninger herhjemme som følge af gårsdagens tyske noterings-stigning, blev de snydt.

Danish Crowns svinenotering tager en uge mere - den 13. i træk - på niveauet 9,50 kroner per kilo. Kun søerne tager et tiltrængt skridt op af det historisk lave prisniveau og øges med 30 øre til nu 4,90 kroner per kilo.

Ifølge topchef Jais Valeur er det nemlig ikke markedsdrevet, at priserne skal stige på grisene lige nu.

 

 

"Den efterspørgsel, som vi ser i øjeblikket, er bestemt ikke overvældende. Priserne er stabile, men kunderne trækker hurtigt følehornene til sig, når vi forsøger at presse priserne op. Løftet i priserne kan muligvis komme nu, fordi de store tyske slagterier nu er tvunget i markedet med højere priser, men det store spørgsmål er, om markedet kan bære det", siger Jais Valeur i en pressemeddelelse om noteringen for den kommende uge.

Randers-koncernens sælgere melder om fortsat stærk eksport til Kina og det øvrige Asien, men kun moderat europæisk interesse for fersk svinekød.

Den tyske omsætter-organisation VEZG, der på vegne af de tyske landmænd sætter den tyske notering, valgte i går at hæve noteringen med 9 eurocent (cirka 67 øre), fordi de mærker en stigende efterspørgsel på slagteklare grise.

"Det er ikke overraskende for os, at vi ser dette udspil fra de tyske landmænd efter et halvt år med en meget lav tysk notering. De ved ligesom resten af Europa, at der nu er færre grise til slagtning i Tyskland, men de kan også se, at slagtekapaciteten er stort set uændret. Derfor forventer de kamp om grisene mellem de tyske slagterier, ligesom vi så i en længere periode for 2-3 år siden, og den kamp har de sat scenen til nu", forklarer Jais Valeur i udtalelsen.

Han erklærer sig overrasket over, at presset kommer allerede nu, før coronapandemiens nedlukninger afløses af genåbninger.

Eneste rigtige lyspunkt i markedet lige nu er en god efterspørgsel på skinker, der drives af en tro på, at der snart kommer gang i café og udelivet i Syd- og Mellemeuropa. Salget af forender, bove og nakker er jævnt, mens markedet for brystflæsk, kamme og bacon godt kan blive bedre.

Slagterikoncernen melder, at der nu stort set er slagtet op på den massive pukkel på knap en uges slagtninger efter julen - og at man forventer snart at begynde fremrykning op mod påske.

Spår tyske lukninger

Hvor spanierne i disse år brager frem med udvidelser af slagtesvineproduktionen er det gået direkte modsat med den tyske produktion. Jais Valeur forventer, at det vil føre til rationaliseringer i den tyske flæske-industri, hvor der stadig er mange mindre aktører ud over de største, dominerende spillere som Tönnies og Westfleisch, Vion og Danish Crown.

"Tyskerne står nu i samme situation, som vi gjorde i Danmark i mange år. Slagtekapaciteten er større end udbuddet af grise, så strukturen skal tilpasses. Vi driver selv slagteri i Tyskland. Det er velinvesteret og blandt de største anlæg i Tyskland, så vi er godt rustet, men spørgsmålet er, hvor langt vores konkurrenter vil gå, inden de vælger at lukke anlæg. Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se en tilpasning, men tidshorisonten er umulig at spå om", udtaler topchefen fra Randers.    

Til trods for den markante stigning i den tyske notering, så afregnes Danish Crowns leverandører ifølge Landbrug & Fødevares opgørelse fortsat 1,69 kroner mere pr. kilo end deres tyske kolleger.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle