Trump sendte sojakomplekset til tælling

Der er stor spænding forud for amerikanske tilsåningsestimater for majs, der bliver offentliggjort mandag aften. I USA begynder den meget regn at få betydning for den amerikanske vinterhvede.

Handelskrigen har henover weekenden trukket nye overskrifter, hvor Trumpadministrationen har indgået en aftale med Canada og Mexico om afskaffelsen af told på stål og aluminium, mens straftold på europæiske og japanske biler tidligere på ugen også blev udskudt i minimum 6 måneder. '

Det tyder på at Trump trods alt ønsker at nedskalere handelskrigen med sine tætte allierede, mens konflikten over for Kina omvendt optrappes. Her er seneste tiltag at Trump har black-listet den kinesiske tech-gigant, Huawei, der indgår i bekymringer om kinesisk spionage.

Blandt andet forlyder det at Google og Intel samt andre store amerikanske tech-virksomheder vil stoppe salget af hardware til Huawei for at overholde de nye restriktioner. 

Det rapporterer Jyske Markets.
 
Den hårdere kurs over for Kina overskyggede fredag midlertidigt de amerikanske vejrudfordringer, og sendte sojakomplekset til tælling med prisfald på 2-2,5 procent til sojabønner og skrå på endnu længere udsigter til, at kineserne igen begynder at aftage amerikanske landbrugsvarer.

Kun majsen holdt prismæssigt stand i et småsurt marked, her hvor der er stigende tvivl om, hvorvidt de tilsåede amerikanske majsarealer ved udgangen af weekenden vil ramme 50 procent . Men selv hvis 50 procent af de forventede majsarealer er blevet tilsået, så vil det fortsat være et rekordlangsomt tempo.

Forventningerne til de tilsåede arealer vil blive offentliggjort mandag aften, men selvom der vil blive holdt skarpt øje med udfaldet, så betyder regnbyger i indeværende uge, at fondene allerede har sat gang i ny short covering henover natten.  

Vådt vejr rammer hveden

I hvedemarkedet begynder det våde amerikanske vejr også at få betydning. I visse områder af Kansas meldes der i maj om nedbørsmængder op mod 250mm, hvor nedbørsmængder over 150mm typisk fører til udbyttereduktioner, ifølge AgResource.

Dermed begynder det våde vejr at ramme afgrøderne bredt, og er ikke længere kun centreret omkring majsen. Udbyttereduktioner er omvendt ikke noget der bekymrer i sortehavsregionerne. Her er forholdene tæt på ideelle, og det har fået IKAR til at hæve estimaterne for den russiske hvedeproduktion til 81 mio. tons. 

Forventning om krafig stigning i canola-lagre

I det vegetabilske oliemarked har stigende priser på soja- og palmeolie midlertidigt ydet støtte til rapsfrøene, men de canadiske canola-lagre ventes at stige kraftigt i fraværet af den kinesiske efterspørgsel.

Hos det canadiske landbrugsministerium, AAFC, har det givet anledning til at hæve forventningerne til de canadiske slutlagre med 2,0 mio. tons til rekordstore 5,30 mio. tons for 19/20 sæsonen der løber fra august til juli næste år.

De store canadiske lagre vil uden tvivl yde konkurrence til den europæiske import af rapsfrø, for så vidt angår den del, som ikke er omfattet af de strengere non-GMO krav.  
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle