Tysk biodiversitet kan redde godkendelsen af glyphosat

Tyske modeller for opretholdelse af en god biodiversitet kan blive afgørende for, om godkendelsen af glyphosat kan forlænges i 2021.

Det lignede på forhånd en formsag, da glyphosat i 2017 skulle nyvurderes. Men det endte med en feberredning, hvor landmænd over hele EU måtte tage til takke med, at glyphosat kun er godkendt frem til udgangen af 2021.

Ved afstemningen i 2017 spillede Tyskland en meget central rolle for, at godkendelsen af glyphosat kunne forlænges.

Tyskland er også spået en nøglerolle, når EU medlemslandene i 2021 igen skal stemme om, hvorvidt verdens mest brugte ukrudtsmiddel fortsat må bruges til bekæmpelse af ukrudt i landbrugsafgrøderne på de europæiske marker.

Tyskernes modstand mod brugen af glyphosat skyldes først og fremmest, at kritikere har fremhævet, at brugen af glyphosat påvirker biodiversiteten negativt.

Derfor har de tyske myndigheder foreslået to modeller for, hvordan de tyske landmænd kan kompensere for, at de bruger glyphosat på deres marker.

Det ene forslag går ud på, at de tyske landmænd skal tage ti procent af det dyrkede areal ud af dyrkning - mod at de til gengæld får lov at bruge glyphosat på de resterende 90 procent af arealet.

Den anden model er bygget op om et pointsystem, hvor landmændene præmieres for at skabe naturelementer og andre tiltag som kan øge biodiversiteten i agerlandet.

Hvilken model de tyske myndigheder foretrækker - og præcis hvordan reglerne skal strikkes sammen, ligger dog ikke fast.

Men det kan blive afgørende for, om europæiske landmænd også efter 2021 har glyphosat til rådighed.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle