Tysk detailkæmpe: Mælken skal komme fra tyske køer

Så høj en andel af den solgte mælk som muligt - også økologisk - skal være tysk, melder Aldi i Tyskland.

Den tyske detailgigant Aldi vil fremover gå efter at få mest muligt tysk mælk i sine tyske butikker.

Det lover detailkæden, efter at tyske landmænd i de seneste måneder flere gange har blokeret både Aldis og andre tyske detailkoncernes lagerbygninger og distributionscentre i protest mod lav indtjening i landbruget. Det skriver flere medier, herunder tyske Iede News og Dairy Industry Newsletter.

Hvor stor en andel af de solgte mejerivarer, der i dag importeres fra Danmark, Holland, Belgien og Østrig til salg i de tyske butikker, har Aldis tyske hovedkvarter ikke ønsket at kommentere.

Koncernen udtaler dog, at man både i det sydlige og nordlige tyske Aldi vil gå efter at købe tyskproducerede varer - både konventionelle og økologiske.

Helt at love tysk oprindelse på al mælk, vil Aldi ikke. Men man lover, at "så meget som muligt" skal være tysk.

Samtidig vil Aldi gå efter at lave længere kontrakter fremover for at give landmændene og deres mejerier bedre planlægning og sikkerhed.

Her er det tyske marked kendt for flere gange årligt at lave udbud på især private label mælketyperne som for eksempel den billige langtidsholdbare (UHT) mælk, hvor mejeriselskaberne så må underbyde hinanden for at få lov at levere. Netop Aldis sortiment er altovervejende private label-produkter.

I Dairy Industry Newsletter stilles der dog spørgsmålstegn ved, om det er muligt for Aldi i Tyskland helt at overgå til tyske ene-leverancer, idet mængderne er så store for detailgiganten.

Arla er Tysklands tredjestørste mejeriselskab, og har gennem de senere år arbejdet på at få en bedre indtjening i det strategisk vigtige europæiske marked, blandt andet ved at forlade private label-kontrakter når muligt, for i stedet at sælge varerne under eget brand.

Derfor udtalte Peder Tuborgh for knap et år siden ved årsregnskabet 2019-fremlæggelsen, at man havde forladt en kontrakt på 200 mio. kg mælk årligt til Lidl, fordi man havde fundet bedre og mere lukrativ afsætning af mælkemængden.

Opdateret 13. januar kl. 20.13 med ekstra præcisering af, at tiltaget udelukkende gælder for Aldis tyske butikker. I Danmark er der dansk mælk, og det vil der fortsat være, oplyser Aldi.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle