Tysk kriseplan for svinesektor: Støtte på vej, men ikke til ophør

Tyske politikere vil støtte hårdt ramte svineproducenter. Branchen er dog delt i to - mellem producenter og slagterier.

De tyske politikere er klar til at støtte de hårdt ramte tyske svineproducenter økonomisk. Men det bliver ikke med støtte til at stoppe. 

Det står klart, efter landbrugsminister Julia Klöckner onsdag holdt krisemøde med en række af branchens vigtigste aktører, herunder også delstats-landbrugsministrene fra de to største svine-delstater, Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen. Alene i disse to vesttyske stater opdrættes omkring 60 procent af de tyske svin.

De tyske svineproducenter oplever katastrofalt lave priser og mange overvejer at forlade erhvervet. Samtidig er slagteriene pressede af et rekordstort lager af kød på frost, ligesom de er begrænsede af de mange restriktioner i eksporten til lande uden for EU.

Ingen ophørsstøtte

Forud for mødet havde de tyske svineproducenter i sammenslutningen ISN råbt på støtte til ophør, som man har set de hollandske landmænd få.

I Tyskland er bevæggrunden dog ikke miljø, men i stedet at det ville mindske produktionen så de pressede producenter kan få mulighed for at forlade erhvervet uden store økonomiske tab. 

Men den største tyske svineslagter, Tönnies-koncernen, der slagter hver tredje tyske slagtesvin, ud, at dette ville være en forkert vej at gå.

"Enhver, der kræver ophørsstøtte nu, vil rive stalden ned i Tyskland og i stedet genopbygge dem i Polen, Spanien og Danmark. Husdyrhold er en vigtig gren af ​​økonomien i landdistrikterne. Her skal politikerne vise en plan for fremtiden. En bæredygtig fødevareforsyning kan jo kun opnås i regionale cyklusser", udtalte topchef og ejer Clemens Tönnies i en pressemeddelelse, hvor han frarådede tiltaget.

Julia Klöckner afviste da også forslaget om ophørsstøtte med meldingen om netop import, samt at ophørsstøtte ville gøre det sværere for unge tyske landmænd at komme ind i erhvervet. 

Hun pegede sammen med de øvrige politikere i stedet på, at politikere og producenter i stedet skal arbejde for højere niveau af dyrevelfærd og kvalitet.

Vil undersøge EU-støtte

Ministeren pegede på, at de katastrofale priser, som erhvervet har oplevet de seneste måneder, både skyldes eksportrestriktionerne som følge af afrikansk svinepest (ASF), en svag grillsæson på grund af corona-pandemiens restriktioner og manglende byfester og andre større arrangementer.

Den tyske regering vil derfor forlænge en coronahjælpepakke, der skulle udløbe til oktober helt til og med december, og så har ministeren kontaktet EU for at undersøge direkte støtte.

"Jeg har opfordret Kommissionen til at undersøge kriseforanstaltninger med kort varsel. Konkret er målet for eksempel at øge det maksimale støttebeløb på 20.000 euro pr. bedrift betydeligt over en periode på tre skatteår for nationale støtteforanstaltninger under den såkaldte de minimis-forordning", udtalte hun på det efterfølgende pressemøde.

Så sent som i august uddelte forbundsregeringen 158,6 mio. euro - svarende til 1,1 mia. danske kroner - til næsten 4.500 moderniseringsprojekter blandt de tyske landmænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle