Tysk landmand skal år i fængsel for øko-svindel

En tysk landmand tjente stort på at sælge konventionelle svin som økologiske. Dommer var meget lidt imponeret over kontrol.

En tysk svineproducent skal to år og syv måneder i fængsel for i årevis at have svindlet sine svin økologiske.

Det skriver Topagrar om en sag fra Schwerin, hvor en nu 60-årig landmand har tilstået at han i perioden fra 2009 til 2015 solgte omkring 6550 grise og 350 kreaturer som værende økologiske, selv om de ikke var det.

I stedet indkøbte landmanden konventionelt foder og forfalskede selv fakturaer for indkøb af økologiske varer. 

På den måde lykkedes det landmanden at indkassere en merfortjeneste på 1,3 mio. Euro - svarende til næsten 9,7 mio. kr. Størstedelen af den ulovlige merindtjening stammede fra merprisen på slagtedyrene. Men også statens økostøtte tæller med og er medvirkende til at der blev slået så hårdt ned på landmandens svindel. Blandt andet fik forsvareren ikke medhold i sit ønske om at få straffen gjort betinget.

Dommeren var ikke i tvivl om, at landmanden havde forsæt til svindel, men der blev også udtalt klar kritik af statens kontrol, beretter Topagrar. Ifølge dommeren var landmandens forfalskede papirer udført så amatøragtigt, at svindlen burde have været opdaget tidligere. 

Her spiller det dog formentlig ind, at landmanden og inspektøren var personlige venner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle