Tysk protest: Danske smågrise bør underlægges samme regler for kastration

Den tyske landmandsorganisation forlanger ens vilkår for tyske og importerede smågrise.

Det kan ikke være rigtigt, at importerede smågrise kan underlægges færre regler, end de tyske smågrise skal.

Sådan lyder kravet fra den tyske organisation for landmænd, Deutsche Bauernverband, i en pressemeddelelse.

Her påpeger organisationen det for dem uretfærdige i, at tyske landmænd fra årsskiftet pålægges at gennemføre kastration af smågrise i fuld narkose - mens udenlandske smågrise ikke pålægges samme krav i QS-standarderne.

I pressemeddelelsen peger svineproducenterne såvel på de danske smågrise som de hollandske. Årligt sender danske svineproducenter over 6 mio. smågrise til Tyskland, mens den hollandske eksport er på over 4 mio. dyr.

"Vi mener ikke, at det kan være rigtigt, hvis procedurer, der er i strid med tysk lov, kan finde vej ind i kølediskene via levering af dyr eller kødprodukter fra andre medlemsstater", udtaler formand for DBV Joachim Rukwied i en pressemeddelelse.

Organisationen forlanger derfor, at kastrationsreglerne bliver indført i de tyske QS-regler.

Kastration af smågrise i Tyskland har været et ophedet debatemne i talrige år. Der har været stor diskussion om, hvilken metode der ville være mest korrekt at lovgive om - og flere gange er nye regler på området blevet udskudt; senest i 2018.

Hvor den danske lovgivning tillader lokalbedøvelse med procain, vil den tyske lovgivning fra årsskiftet forlange fuld narkose med isofluran, der kan inhaleres.

Andre tyske landbrugsorganisationer, nemlig BRS, har vurderet, at det vil koste mere end 2 euro i meromkostninger per smågris for de tyske landmænd. En væsentlig merpris i forhold til de vurderede 0,31 euro i meromkostning, der er ved den danske metode.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle