Tysk selskab jagter dansk landbrugsjord for milliarder

Udvalgt til weekend: Enormt tysk selskab køber lige nu dansk landbrugsjord. Ni handler er allerede på plads, men meget mere skal følge.

På kort tid har danske formidlere hjulpet en stor tysk investor med at købe flere tusinde hektar landbrugsjord i Danmark.

Investeringerne sker i god landbrugsjord overalt i Danmark - og meget mere er på vej.

Det fortæller folkene, der administrerer og køber jorden for et af verdens største genforsikringsselskaber, det tyske Munich Re.

"Vi har købt og underskrevet ni handler indtil nu. Hvor mange hektar det drejer sig om, råber vi ikke højt om. Det er ikke voldsomt mange, for det tager jo tid", forklarer Dennis Lanther, direktør i selskabet Dansk Demetra ApS, hvor opkøbene placeres.

Dennis Lanther bekræfter, at Dansk Demetra allerede råder over 2.200 hektar - købt over de sidste to år.

"Vi følger vores optimistiske planer. Det har måske overrasket andre, hvor meget vi har købt, men vi følger bare planerne", forklarer han.

Vil købe for mia.

Bag Dansk Demetra står det tyske selskab Silvanus, men den egentlige køber er Munich Re.

"Munich Re var i forvejen investor i landbrug i Europa og syntes af flere årsager, at Danmark er attraktivt", fortæller Dennis Lanther.

Han står for den finansielle del, mens landbrugsuddannede Jesper Brunhøj Jensen har den faglige vurdering.

Begge er ud over deres roller i Dansk Demetra ansat i den danske kapitalforvalter og rådgivningsvirksomhed IWC, der i knap 30 år har rådgivet pensionskasser og andre danske og udenlandske investorer om at investere i skov- og nu også i landbrug.

Hverken IWC eller Dansk Demetra skal selv drive jorden, der i stedet forpagtes ud på aftaler på helt op til 15 år.

Køber langsigtet

Investorerne understreger, at det ikke er spekulation.

"Vi tænker ikke spekulativt, men i løbende afkast. Der er ikke planer om en hurtig exit; man satser ikke på, at priserne vil stige. Købene er baseret på forpagtninger og på, at investeringerne skal generere et løbende afkast", siger Dennis Lanther og tilføjer, at målet er et såkaldt tre pct. afkast i cash-yield, altså udbytte brutto.

Dansk Demetra køber jorden kontant og har ifølge de jordkøb, som LandbrugsAvisen kender til, ikke finansieret med realkreditbelåning.

"Vi køber i princippet i hele Danmark, men det er de gode jordtyper, fra JB4 til JB7, vi går efter", forklarer Jesper Brunhøj Jensen.

"Vi stiller krav til forpagterne om, at de ikke må udpine jorden. Deres gødningstal skal være inden for standard, og vi følger det via jordprøver. Derudover skal de dokumentere deres høstudbytter og gødning", siger han.

"Vores ejendomme skal være i orden, også når det gælder dræn, kanaler og så videre. Vi vil opføre os ordentligt".

500.000 hektar til salg

Lige nu arbejder makkerparret på den tiende handel. Hvor mange hektar der skal købes, før investoren har porteføljen komplet, vil de ikke ud med.

"Vi tror, at der vil komme rigtig meget jord på markedet i de næste år", forklarer de og nævner, at over 500.000 hektar ud af Danmarks samlede landbrugsjord på 2,6 mio. hektar forventes at skulle handles over de næste 5-10 år.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle