Tysk slagteriboss: Svinepest vil ikke føre til mærkbare prisfald

Udbrud af svinepest i Tyskland vil ikke koste massive prisfald, mener Clemens Tönnies.

Eksporten ud af Europa er nu så massiv, at et eventuelt udbrud af svinepest i Tyskland ikke vil medføre vilde prisfald.

Det mener den tyske slagterikonge Clemens Tönnies i et interview med et tysk medie gennemført kort før jul.

"Situationen er ikke helt enkel. Danskerne eksporterer nu så godt som intet til Europa, de har fuldstændig koncentreret sig om Kina, ligesom spanierne og hollænderne. Derfor er der så stort et træk, at jeg derfor ikke regner det for graverende eller overhovedet mærkbart fald i priserne, hvis den afrikanske svinepest skulle bryde ud her", lyder den opsigtsvækkende melding fra manden, der slagter cirka hvert tredje tyske slagtesvin.

Derudover har han de seneste år ejet det danske Tican med over 3 mio. årlige slagtninger.

Tönnies: Kineserne forstår

En af de store ubekendte faktorer, når det gælder svinepest i Tyskland er, om kineserne vil tillade en såkaldt regionalisering af det store land. Altså, om kineserne vil gå med til kun at lukke for import fra den mindre del af Tyskland, der måtte blive ramt.

Ifølge Tönnies-gruppens koncernchef Andres Ruff, er der fortsat forhandlinger med de kinesiske myndigheder. Han påpeger, at det både handler om at få en regionalisering. Men også at der skal kunne differentieres mellem husdyr og vildsvin, når man afgør hvor alvorligt udbruddet måtte være.

"Kineserne har forstået dette og ser eksplosiviteten", udtaler Andres Ruff i interviewet.

En situation, som er højest aktuel i forhold til, at der efter nytår er konstateret svinepest blandt vildsvin kun 21 km fra den tyske grænse i Polen.

Kunne eksportere mere

Clemens Tönnies har de seneste måneder fået kritik fra tyske pølseproducenter for at have øget eksporten for meget - og dermed presset priserne op i Tyskland, hvilket ligeledes kan føre til decideret mangel på den vigtige tyske spise.

Ifølge de to slagteribosser er Tönnies-gruppen i 2019 gået fra en eksportandel på 50 procent til 52 procent

"Det ville være let at øge eksporten til 70 procent nu, men det gør vi ikke. EU er vores vigtigste marked", udtaler Clemens Tönnies.

Koncernchef Andres Ruff anslår, at salget i Asien udgør cirka 10 procent af Tönnies-koncernens samlede salg.

"I modsætning til vores konkurrenter leverer vi sjældent de dyre udskæringer til Kina, men snarere hoveder, haler og ører, som vi ikke får solgt i Tyskland", forklarer han. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle