Tysk udbrud af svinepest bekymrer griseformand

Flere udbrud i Tyskland kan give uro på kødmarkedet

Der er grund til bekymring hos de danske griseproducenter over de nye udbrud af afrikansk svinepest (ASF), som blev konstateret i grisebesætninger i Tyskland i weekenden

Ikke mindst over det geografiske spring samt den ukendte måde, hvorpå den ene besætning er blevet ramt. Det mener formand for Landbrug & Fødevarer Gris Erik Larsen.

Den frygtede grisesygdom blev konstateret i en besætning med tamgrise i den nordvestlige delstat Niedersachsen, og i den nordøstlige delstat Brandenburg blev endnu en besætning også ramt. I Brandenburg er der gennem længere tid fundet smitte blandt både tamgrise og vildsvin.

Udviklingen vækker bekymring hos Erik Larsen, der særligt studser over udbruddet i Niedersachsen.

- Vi er utrolig bekymrede og ikke mindst, at springet er så stort. Samtidig ved man ikke, hvordan smitten er kommet ind (i besætningen, red.). Som jeg har forstået, er det en familieejendom, og der burde ikke være andre, som har adgang til besætningen, siger Erik Larsen.

Han frygter, at flere udbrud i Tyskland kan give uro på hele kødmarkedet.

- Det vil gøre, at alle vil have slagtet, og så får vi mere kød på markedet, hvilket der ikke er brug for lige nu, understreger Erik Larsen.

Den enkelte landsmands ansvar

Generelt opfordrer han sine kolleger på de danske grisebesætninger til at være endnu mere agtpågivende. 

- Vi har hele tiden sagt, at det er op til den enkelte landmand at sørge for at holde karantænetiden. Det er den enkelte landmands ansvar, siger Erik Larsen, der ikke frygter, at ASF kommer til Danmark, da det danske veterinære system er godt.

Samtidig glæder han sig over, at vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse blev sat op i tide.

Udbruddet i Niedersachsen er fundet i en tambesætning med 280 søer og 1.500 smågrise i Emsbüren Kommune i landkreis i Emsland.

Det er samtidig et område med mange griseproducenter. Udbruddet er nemlig fundet kun 10 kilometer fra delstatsgrænsen til Nordrhrein-Westfalen, der er lidt af et hovedsæde for griseproduktion i Tyskland.

I Brandenburg er det nyeste udbrud fundet i en tamsvinebedrift med 1.300 stipladser.

Faktaboks

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, som rammer alle racer af grise (herunder vildsvin).

Afrikansk svinepest hedder på engelsk African Swine Fever (ASF), hvilket er den betegnelse, der anvendes i internationale sammenhænge.

Sygdommen optræder i to former:

Ved den ene form er der tale om et hurtigt forløb med voldsomme tegn på sygdom og stor dødelighed. Høj feber er det mest tydelige symptom. Samtidig bliver grisene sløve og har ringe ædelyst. Der kan ses stiv, stikkende gang, ukoordinerede bevægelser, vaklende bagben under gang, tåreflåd, der kan klistre øjenlågene sammen, brækninger, forstoppelse, som senere slår over i voldsom diarré, røde eller blålige misfarvninger i huden fortrinsvis på ben, bug og ører, kramper.

Den anden form har et mildere og et mere langstrakt og snigende forløb med lav dødelighed blandt voksne dyr. Hos drægtige søer ses reproduktionsforstyrrelser visende sig ved aborter, svagfødte og dødfødte grise.

Fra grisene smittes, til de viser symptomer, går der oftest 5-10 dage. 

Sygdommen kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle