Grüne Woche: Berlins ærkebiskop har fået landmænd til at forlade den katolske kirke i raseri.
Den katolske ærkebiskop i Berlin, Heiner Koch, har i denne uge fået mange tyske landmænd op i det røde felt, efter at han ved landbrugsmessen Grüne Woche rejste en skarp kritik af det industrielle husdyrbrug.
Ved messens start udtalte biskoppen sig til en radiostation om de ”katastrofale forhold i de store dyrefabrikker,” som man ikke længere »kan lukke øjnene for«.
Han beskyldte bl.a. svineproducenter for at behandle dyr, „der aldrig ser dagslyset“, som samlebåndsprodukter, der bliver slagtet under „skrækkelige forhold.“
Og han sagde om kvægproducenter, at de »udøver brutal vold overfor deres dyr, når de sender dem ud på tusind kilometer lange transporter gennem det halve Europa.«
Misvisende glansbillede
Heiner Koch gav også udtryk for, at virkelighedens landbrug er helt anderledes end det „glansbillede“, som vises på Grüne Woche.
"De alt for store husdyropdræt, som ene og alene handler om profit, er dagligt årsag til dyrs usigelige lidelser," sagde han ifølge referater i en lang række tysk medier.
Han mente videre, at „de, der misbruger dyr som en „vare“, ikke viger tilbage for yderligere hensynsløshed: De forurener grundvandet, og med usle lønninger skaber de „et moderne slaveri“.“
Ærkebiskoppen opfordrede videre forbrugerne til at tage ansvar for, at „dyrplageriet“ mindskes.
"Når det handler om dyr skal mennesker ikke se sig selv som „forbrugere“. For her er intet at forbruge – i stedet handler det om at respektere alle skabningers værdighed – også når de tjener os til fødevarer,“ sagde Koch.
Sårede landmænd
I tysk landbrug har reaktionerne på biskoppens udtalelser været stærke og oprørte, ikke mindst på de sociale medier, og nogle har meddelt, at de forlader kirken.
Både politikere og landbrugsorganisationer har kritiseret det katolske overhoved for grov og sårende generalisering.
Det har nu udløst en beklagelse og trækken i land i en skriftlig udtalelse fra ærkebiskoppen.
Her understreger Heiner Koch, at det ikke var hans mening at såre nogen, men blot at mane til eftertænksomhed om at respektere alle skabningers ret til en værdig behandling.
"Af reaktionerne har jeg erfaret, at mange landmænd er tæt forbundet med deres kirke. Det er jeg taknemmelig for," skriver ærkebiskoppen.