Stagnation og på visse områder direkte fald i produktionen i Danmark får grovvarevirksomheden til at fokusere endnu mere på vores sydlige naboer.
For 10 år siden tegnede det danske marked sig for 91 procent af DLGs omsætning.
I dag er 43 procent af omsætningen skabt i det danske moderselskab og danske datterselskaber, mens 43 procent har udgangspunkt i Tyskland og resten i Sverige, Polen og Holland.
»Det kunne være spændende at se, hvordan situationen ser ud om ti år - i 2019,« siger adm. direktør Asbjørn Børsting i forbindelse med regnskabsaflæggelsen.
I Tyskland ekspanderer DLG. I disse dage gælder det overtagelse af lokalforeningen i Süderlügum lige syd for grænsen - efter at 60 procent af den private grovvarevirksomheden Roth med en omsætning på 1,5 mia. kr. netop er overtaget.
Og i årets løb har DLG fået BSL-koncernen med aktiviteter i det sydøstlige Tyskland integreret i HaGe-koncernen, som udgør en meget væsentlig del af DLGs samlede virksomhed. HaGe havde sidste år en stigning i omsætningen målt i mængder på 18 procent. Omsætningen blev 15,3 mia. kr., og nettoresultatet efter skat var 12 mio. euro, eller hvad der svarer til 90 mio. kr. Heraf udgør overskuddet i BSL-delen godt fem mio. euro.
Adgang til Øst
Med erhvervelsen af BSL har DLG fået adgang til markederne i de sydøstlige delstater i Tyskland - Brandenburg, Sachsen-Anhalt og Thüringen, og adm. direktør Asbjørn Børsting lægger ikke skjul på, at netop i disse områder sker der en kraftig udvikling. I modsætning til herhjemme:
»Vi bliver nødt til at forholde os til virkeligheden, og jeg tror realistisk set, at vi skal planlægge vores aktiviteter herhjemme på baggrund af stagnation og inden for visse området et fald i landbrugsproduktionen,« siger Asbjørn Børsting, som konstaterer, at totalmarkedet for foderproduktion er faldet med 18 procent siden 2004. Alene sidste år vurderes det til at være faldet syv procent.
Modtages med åbne arme
»Det kan ikke nytte at basere vores virksomheder på andet end realiteterne. I Tyskland, derimod, og specielt i den østlige del, er erhvervsklimaet for landbrugs- og fødevareproduktion til gengæld meget positivt. Vi oplever, at vi bliver modtaget med åbne arme og får tilskud til etablering af nye virksomheder. Det positive klima gælder ikke blot primærlandbrug, og vi oplever, at det rykker den forkerte vej i Danmark sammenlignet med dette område, for eksempel også når det gælder skatter og afgifter. Det synes vi, vi har pligt til at gøre opmærksom på,« siger Asbjørn Børsting.
Han forklarer dog, at det ikke gælder hele Tyskland, og umiddelbart set ligner forholdene i Nordtyskland meget de danske forhold.