Ubegrundet frygt for engbrandbæger

Af Rune Havgaard Sørensen, Sekretariatsleder, Danmarks Biavlerforening.

I de senere år har der været stigende bekymring i forbindelse med planten engbrandbægers udbredelse. Blandt hesteejere er engbrandbæger frygtet, idet heste i værste fald kan dø af at indtage planten.

Dette skyldes, at engbrandbæger og visse andre planter indeholder pyrrolizidin alkaloider (PA), der er en gruppe af sekundære plantestoffer. De stoffer kan i større mængder forårsage alvorlige leverskader og er muligvis kræftfremkaldende.

Særligt i Nordtyskland er biavlerne urolige for forekomsten af engbrandbæger. Det har nemlig vist sig, at der er risiko for, at PA fra engbrandbæger kan havne i honningen, når bier trækker på planten.

Der findes ingen officiel grænseværdi for indhold af PA i honning, men det tyske Institut for Risikovurdering har med udgangspunkt i, at en gennemsnitlig voksen person dagligt indtager 20 gram honning, fastsat en uofficiel ’grænseværdi’ på maksimal 21 μg PA/kg.

Det tyske Institut vurderer samtidig, at risikoen for akut forgiftning med PA fra honning er forsvindende lille.

Danmarks Biavlerforenings har i 2016 og 2017 fået testet i alt 44 honninger for indhold af PA. I de fleste tilfælde var honningen fra områder med stor forekomst af Engbrandbæger. I samtlige 44 honninger lå indholdet under den foreslåede grænseværdi. Langt hovedparten af honning, hvor der blev fundet indhold af PA, havde et meget lille indhold.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle