Betalt indhold af Landbrug & Fødevarer

Uden Tinas hjælp kunne jeg ikke teste i storskala

Griseproducent Lau L. Christiansen fra Oure har arbejdet med udfasning af medicinsk zink siden 2017. Han er nu godt i gang og får hjælp til at teste effektiviteten af tiltag fra Tina Sørensen, seniorkonsulent i ernæring og fodring hos SEGES.

I juni 2022 udfases brug af medicinsk zink mod diarré i hele EU. I Danmark har SEGES et stort forsøgsarbejde i gang over hele landet. Der indsamles viden og erfaringer, som griseproducenter allerede nu kan trække på og hente hjælp fra for at kunne producere sunde grise uden brug af zink.

”Med SEGES hjælp har vi fået nogle flere værktøjer at arbejde med, så vi hele tiden er på forkant med de udfordringer, der er i griseproduktionen - og jeg har fået testet nogle ting af i storskala, som jeg aldrig ville have gået i gang med på egen hånd”, fortæller Lau L. Christiansen.

sponsoreret Landbrug & Fødevarer

Billede: Lau L. Christiansen fra Oure

”Mit mål er at ramme det sundhedsniveau, der var da vi havde zink, og at undgå at bruge antibiotika. Det var også tanken med at få SEGES ind i billedet – de forstår at sætte data op, så jeg kan bruge det til noget”.

”Hos Lau har vi blandt andet kigget på hyppig tildeling af foder både før og efter fravænning, vi har optimeret på fravænningsblandingen, og så har vi forsøgt at blande grisene mindre ved fravænning. Herudover giver tiltag med at holde tørt og rent - og at arbejde systematisk med dette - et bedre udgangspunkt”, forklarer Tina.

sponsoreret Landbrug & Fødevarer sponsoreret Landbrug & Fødevarer

”Om sommeren kan det godt lade sig gøre, men om vinteren er det hårdere rent trivselsmæssigt”, fortæller Lau om sine erfaringer”.

”Jeg vil anbefale alle at gå i gang nu og prøve sig frem. Der er stor forskel på, om det er sommer eller vinter, eller om man fravænner en lille eller en stor gris. Hver eneste ting, man gør, er unik for ens ejendom”.

Tina Sørensen er en del af det beredskab af eksperter, der deler den viden og erfaring, der bliver høstet, så den kan blive til gavn for alle danske griseproducenter.

Erfaringerne fra Laus gård kommer via SEGES alle danske griseproducenter til gode.

Find allerede nu flere gode råd fra Tina og SEGES Svineproduktion her Tema: Zinkberedskab (svineproduktion.dk)

Emneord

sponsoreret , Landbrug & Fødevarer , Seges , medicinsk zink , udfasning , fravænning , smågrise , sunde grise , Zinkfri

Forsiden lige nu