Udenlandske selskaber og swap sender Eskelund i rødt

Store nedskrivninger i Slovakiet og renteswap belaster familiekoncern.

Det lykkedes ikke at rette afgørende op på økonomien i den fynske landbrugskoncern Eskelund i 2019.

Det viser de netop fremlagte regnskaber for familien bag Eskelund, nemlig familien Lerche-Simonsen.

Familien har vidstrakte aktiviteter i ind- og udland, herunder en stor slagtesvineproduktion på 100.000 grise årligt på Fyn. De seneste år har været præget af økonomiske tilbageslag med nedskrivninger og underskud til følge, især på den udenlandske del. Derfor har flere rednings- og turnaround-tiltag sat i værk, ligesom familien har solgt fra og flyttet en del rundt på ejerskaberne af koncernens mange datterselskaber og aktiver.

Det vakte stor opmærksomhed i år, da den danske del af svineproduktionen blev sat til salg, først i februar, og siden for nylig igen blev annonceret til salg.

Regnskabet for en del af koncernen, nemlig Lerche-Simonsen ApS, viser et underskud på 14,7 mio. kr. og en balance, der er tippet i underskud på egenkapitalen på 8,6 mio. kr. for 2019.

"Årets resultat er samlet set ikke tilfredsstillende. Resultatet i tilknyttede og associerede virksomheder er bl.a. negativt påvirket af tørken i sommeren 2019 i Slovakiet, ligesom den negative udvikling, der har været på markedsværdien af renteswaps i 2019 har påvirket resultatet negativt", melder den kortfattede ledelsesberetning.

Heri fremgår det også, at den samlede regulering af renteswap og nedskrivning af tilgodehavendet løber op i 20,3 mio. kr.

Eskelund: Ingen kommentarer

Adm. direktør Morten Jørgensen, der styrer hele den omfattende koncern i ind- og udland, ønsker ikke at kommentere på regnskaberne. Ej heller på, hvordan billedet ser ud for familiens aktiviteter som helhed. Hele koncernens omsætning og aktiver konsolideres nemlig ikke op i et samlet selskab.

Efter en række forhandlinger med bankforbindelsen Nordea trådte familien i maj 2019 helt ud af den daglige ledelse af selskabet.

Det er i den forbindelse vigtigt at bemærke, at regnskabet for Lerche-Simonsen ApS kun omfatter den danske produktion på Eskelund, samt en mindre del af de udenlandske aktiviteter  - blandt andet 40 pct. af Slovakiet Invest.

Balancen i regnskabet er derfor "kun" på 53,4 mio. kr og består primært af kapitalandele i de tilknyttede selskaber. Her meldes det, at værdireguleringer de seneste år i alt har reduceret kapitalandelene med så meget som 76 mio. kr.

Regnskabet er dog langt fra dækkende for hele familiens omfattende aktiviteter. Blandt andet er ejendommene til svineproduktionen på Fyn ikke omfattet af de nævnte regnskaber. Disse ligger i stedet i et særskilt regnskab, under Peter Lerche-Simonsens ejerskab. Her lød resultatet for 2019 på et underskud på 3,3 mio. kr., ud fra en balance på 190 mio. kr.  Egenkapitalen er dog fortsat på 28,5 mio. kr.

Når det gælder svineproduktionen på Fyn, der ligger i selskabet Eskelund Svineproduktion ApS, så endte den med et plus på nederste linje efter skat på 7,4 mio. kr.  - mod et nulresultat året før. Dette skyldes alt andet lige de markant stigende svinepriser i 2019.

I dette selskab er der en egenkapital på 49 mio. kr. ud af en balance på 76 mio. kr. Igen er dette ikke indeholdt bygninger og produktionsudstyr til de 100.000 årlige slagtesvin.

Når regnskabet først offentliggøres nu, her næsten ni måneder efter afslutningen, skyldes det de forlængede frister som følge af covid-19.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle