Udsigt til det største træk i majslagrene i 25 år

USDAs første prognose for 2017/18.

Af Jakob F. Kjærsgaard, VKST, www.kornbasen.dk

10. maj udsendte det amerikanske landbrugsministerium (USDA) deres første prognose for den globale afgrødebalance for 2017/18. For hvede viser estimaterne et fald i forbruget, men et endnu større fald i produktionen, så slutresultatet er et sølle årsoverskud på 3 mio. ton (sammenlignet med en produktion på 738 mio ton). Udfordringen for hvedeprisen er imidlertid, at lagrene er rekordstore.

Majs-estimaterne indeholdt den største overraskelse, idet den globale produktion blev reduceret med hele 31 mio. ton til 1.034 mio ton. Forbruget forventes til gengæld at stige med 8 mio. ton til 1062 mio. ton. Sidste års overskud på 11 mio. ton bliver således vekslet til et årsunderskud på hele 28 mio. ton. Forventningerne til slutlagrene falder dermed fra 223 mio. til 195 mio. ton - det største lagerfald i 25 år.

Sidste år blev der produceret 17 mio. ton soja mere, end der blev forbrugt – efter rekordproduktioner i især USA og Brasilien. Til kommende sæson forventer USDA balance mellem produktion og forbrug, da produktionen reduceres med 4 mio. ton, og forbruget fortsætter sin eksplosive udvikling og øges med 11 mio. ton. Slutlagrene lander dermed på uændrede 90 mio. ton, men falder - målt mod forbruget - fra 27,2 pct. til 25,8 pct.

USDA har ikke krystalkuglen

Det er selvfølgelige vigtigt at understrege, at uanset hvor dygtige embedsmændene i USDA er, sidder de ikke med den krystalkugle, som kan forudse det kommende års produktion og forbrug. Meget kan således ændres i de kommende måneder, og det afhænger ikke mindst af vejrgudernes luner.

Det ændrer dog ikke ved, at den første USDA-rapport for 2017/18 giver hvedeprisen en prisnegativ start og majsprisen en prispositiv start. Med den sammenhæng, der trods alt er mellem hvede- og majspris, er den samlede start for kornprisen neutral til lettere prispositiv.

Umiddelbart får sojaprisen også en neutral start, fordi årsbalancen mellem produktion og forbrug fastholder de store lagre. Det er dog værd at bemærke, at den eksplosive forbrugsudvikling ikke levner plads til produktionssvigt hos de tre hovedaktører: USA, Brasilien og Argentina!

Vejret er medspiller - endnu

Vi er midt i vækstsæsonen på den nordlige halvkugle. Derfor tiltrækker vejret sig stor opmærksomhed, uanset om man er børsaktør eller landmand. Betydelige vejrlig modgang vil sende priserne op, og det vil store lagre erfaringsvis ikke helt kunne forhindre. I det store perspektiv har vejret imidlertid indtil nu været medspiller – trods tørkelommer i Vesteuropa og områder med alt for megen regn i USA. Derfor har afgrødepriserne ikke for alvor forsøgt sig opad, men det er lige så vigtigt at bemærke, at det heller ikke har medført et brud på den hidtidige prisbund for 2017-høst.

Gammel høst

I det sidste 2-3 uger er maltbygpræmien for gammel høst langsomt barberet væk, og de fleste firmaer tilbyder nu kun foderbygpris for »maltbyggen«. Malterierne er dækket ind, og grovvarefirmaernes lyst til at ligge over med lagre af gammel høst er behersket - bl.a. fordi en unormal stor del er glyphosat-behandlet grundet de mange grønskud sidste år.

Situationen er anderledes for foderhveden, hvor en høj lokal efterspørgsel på det fysiske marked har sendt priserne lidt op, ikke blot i Danmark, men også andre steder i Nordvesteuropa. Der synes at være rift om de sidste usolgte kerner hos svineproducenter og foderfabrikker, der ikke er dækket ind til ny høst. Prisen ligger i skrivende stund på 110-113 kr i øst og 118-121 kr i vest. Det kan ikke udelukkes, at det opadgående moment endnu ikke er udtømt, men det er vigtigt at være på mærkerne, hvis man endnu skal have solgt (og hentet) gammel høst.

Raps-markedet

Trods prisunderstøttende grundlæggende forhold (= lave lagre og produktionsudsigter) er rapsprisen presset. Dels grundet en svækkelse af hele det vegetabilske oliemarked, dels grundet en råolie, som igen har vist svaghedstegn. Vi kommer heller ikke uden om, at dollarens gevaldige rutsjetur bestemt ikke er en fordel for rapsprisen. Prisfaldet ser dog noget overgjort ud, hvilket giver prishåb for de kommende uger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle