Udvalgt til weekend: "Det er et sygdomstegn, hvis ingen vil arbejde for dig"

Det handler om andet og mere end at være en fagligt dygtig landmand, hvis du vil være i toppen. Ledelse og strategi for eksempel.

Hvad vi gør anderledes end andre? Anders Peter Sindalsgaard Jensen tygger lidt på spørgsmålet, inden han svarer:

"Jeg tror, at vi er lidt specielle på den måde, at vi indrømmer, at ledelse er noget af det vigtigste som landmand".

"Vi tør godt gå foran vores ansatte og sige, at vi har planlagt ferie på et bestemt tidspunkt, og så skal arbejdet indrettes på det", siger Anders Peter Jensen og tilføjer:

"Jeg kender rigtig mange landmænd, som ikke har holdt andet et par dages ferie i de sidste mange år. De er i gang med noget, måske et byggeri, og så længe det står på, kan de ikke holde fri. Men vi bliver aldrig færdige. Det er ligesom i "Nåede de Færgen?", siger Anders Peter Jensen med en grum henvisning til Johannes V. Jensens novelle om parret, der ræser af sted på motorcykel - og til sidst indhentes af døden.

Et træls forløb

På Sektor for Driftsøkonomi og Ledelses konference 5. december er Anders Peter Jensen fra Asaa ved Dronninglund inviteret med for at lære fra sig. Som en af landets top 2 procent landmænd ud fra de økonomiske resultater har han flere konkrete bud, der bl.a. handler om at lave budgetter og at følge en strategi. Og altså også ledelse, som Anders Peter selv har gjort sig nogle dyrekøbte erfaringer med.

Lang historie kort så overtog Anders Peter og hustruen Laila, der begge er 50, i 2016 en smågriseproduktion. På det tidspunkt havde de kun erfaringer med slagtekalve og markdrift, og den tidligere ejer - en gammel skolekammerat - bliver derfor ansat som driftsleder. Desværre går alt derefter skævt med konstante udskiftninger af medarbejderne og et utåleligt højt foderforbrug.

Årsagen er, med Anders Peters ord, at han og den tidligere ejer har vidt forskellige holdninger til at drive forretning og have ansatte.

Efter to års mistrøstigt samarbejde skilles de to, nu tidligere, venner i et bittert opgør, der endnu ikke helt har fundet sin juridiske afslutning. Men inden alt det kulminerede, havde uroen forplantet sig til medarbejdere.

"Jeg er ikke selv uddannet landmand, men har en fortid som leder i jernindustrien. Og jeg ved, at det er et sygdomstegn, hvis ingen vil arbejde for dig. Sådan ser mange landmænd ikke på det. De tror, at det er de ansatte, det er galt med. Men det handler som regel om ledelse", mener Anders Peter Jensen.

Strategien gav ro

Men der skulle tages tilløb til at virkeliggøre processen med at fyre driftslederen. Både af menneskelige og praktiske grunde, fordi Anders Peter ikke havde erfaringer med griseproduktion:

"Vi havde lige nået at opleve et godt 2017, og så faldt priserne i 2018, så vi var da tæt på at lukke det ned".

Redningsplanken skulle vise sig at være den strategiplan, som Anders Peter havde fået lavet i 2016, da koncernen blev udvidet med et ekstra selskab. Ikke fordi der var formuleret noget om fyringer, men:

"Strategiplanen betød, at vi havde så meget ro andre steder og i vores hoveder, at vi kunne overskue processen med at fyre driftslederen".

Et kort mellemspil af en uges varighed med en hyret pensionist som driftsleder resulterer i, at tre af de erfarne i grisestalden beder om lov til selv at styre produktionen.

"Og sådan er det blevet. De tre styrer alt det inden for murene i griseproduktionen. De er også med til at formulere produktionskravene, og det er næsten det allervigtigste. Det hele står og falder med, om søerne bliver insemineret til tiden, og de ansatte ved, at de skal gå gennem ild og vand for at få gennemført insemineringerne", siger Anders Peter Jensen, der med - næsten - sammenpressede pege- og tommelfinger viser, hvor lidt løn og bonus spiller en rolle for at få fat i gode medarbejdere:

"Man skal betale en ordentlig løn og mindst det, folk kan få andre steder. Men bonusordninger mister hurtigt deres betydning. Det gør frihed og medindflydelse aldrig".

Faktaboks

Lær af de bedste:

  • På en konference om landbrug, ledelse og økonomi 5. december kan man bl.a. møde Anders Peter Jensen, der fortæller om, hvordan han med ledelse og strategi som redskaber er havnet blandt de økonomisk bedste to procent landmænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle