Udvalgt til weekend: Excel holder Fremtidens Landmand kørende

Sådan styrer man en mangesidet bedrift, der har alt fra melorme til kyllinger, økologisk planteavl, biogas, vindmøller med mere.

Excel. Det lyder måske kedeligt, men er det ikke. Regnearksprogrammet med sine celler fyldt med tal, formler og grafer er nemlig helt excellent, når man skal holde styr på en stor bedrift med mange ben. Det svarer Kristian Karlshøj prompte, når man spørger, hvordan han holder overblik over en så mangesidet forretning som Ausumgård.

"Jeg har stor glæde ved excelark. Jeg kan lide at optimere den vej og regne tingene igennem. Excel hjælper mig helt vildt med at træffe beslutninger og med at følge med i, hvordan det går", siger han.

Kristian Karlshøj investerer ikke i noget uden at have lavet et regnestykke i excel. Formler og beregninger er han fortrolig med, men det gælder også om at putte de rigtige informationer ind i regnestykkerne.

"Det gør vi os noget umage med at samle ind. Medarbejderne er med til at finde de rigtige tal, og så må regnestykket sige, om det er noget, vi skal tænke videre over", forklarer han.

Tal overrasker

Ofte kommer regnearket med overraskende resultater.

På et tidspunkt så Kristian Karlshøj, at en landmand ikke langt derfra havde købt en ny traktor, og syntes, hans egne så lidt gamle ud. Det fik ham til at lave et regnestykke på, hvordan de skal pløje, harve og så.

Hans medarbejder Uffe, der er smed, blev involveret, og han snakkede om det hjemme ved middagsbordet. Her lyttede hans 16-årige søn med og gik på nettet og søgte på maskiner.

Han fandt en ældre, men stor Steiger-traktor. Og den blev det, da Kristian Karlshøj havde gennemanalyseret på kryds og tværs i excel-arket, om han skulle købe den eller et par nye.

"Når vi regner så grundigt, skal vi også turde handle på det, hvis det ellers lever op til vores strategi om at være bæredygtige", siger han.

Gevinst: 150.000 kr. årligt

Det samme var tilfældet, da de satte GPS på alle traktorer.

"Først syntes vi, det lød smart og spændende. Så satte vi værdierne ind i et regneark, endda nogle lidt pessimistiske værdier. Men da vi så bundlinjen, var der ikke noget at betænke sig på. Det har været en god forretning", siger han.

Prioriterer efter bundlinje

Excel er blevet lidt af en sport for Kristian Karlshøj. Han har altid gang i mange overvejelser og regnestykker.

"Så hjælper Excel med at prioritere. Vi sætter gang i idéerne fra den ende af, hvor de giver mest bundlinje", siger han.

I det daglige deler han sine opgaver op efter, hvor vigtige de er, og efter, hvor meget de haster.

"Jeg vil helst bevæge mig i de kasser, som er vigtige. Jeg er tit optaget af dem, der haster, men vil også gerne arbejde med dem, der ikke haster, men er vigtige. Så kan man lave et godt forarbejde og ikke kun arbejde med brandslukning", siger han.

Overblik over alle ben

Excel er også en ven, fordi det hjælper med at holde overblik over bedriftens mange ben.

"Vi vil have mange ben at stå på, fordi det gør bedriften mere robust. Men vi skal også passe på ikke at sløse på nogle af områderne, og dér giver excel-arket os et godt overblik over, hvordan de enkelte dele kører".

Faktaboks

Bedriften - kåret for bæredygtighed

  • Ca. 700 hektar plus 150 hektar driftsaftaler, alt under omlægning til økologi.
  • Vindmøller (3 x Vestas V112)
  • Husdyr: Kyllingeproduktion – ca. 500.000 stk. årligt, melorme, 200 stk. Ausumgård-frilandsgrise
  • Biogasproduktion med opgradering til bionaturgas (ca. 5 mio. kubikmeter methan årligt)
  • Markeder, virksomhedsbesøg – ca. 15.000 besøgende årligt
  • Udlejning af festlokaler, depotrum og lille gårdbutik 

Til næste gang

  1. Digitalisering: Jeg skal udforske, hvor digitalisering giver mening hos os, og så skal jeg turde bruge ressourcer på at digitalisere nogle ting.
  2. Controller: Jeg vil gerne hyre en tal-mester, der evner at arbejde med tal, og se, hvor der er noget at vinde. Vi skal blive mere klare på, hvad vi kan måle, og han skal være med til at se, hvordan vi kan bruge tallene. 
  3. Bigballer: Vi skal have lavet et forsøg med at snitte/knuse våde bigballer på vores biogasanlæg, så vi evt. kan aftage våde bigballer fra os selv og andre landbrug.
  4. Forårsmarked: Det er 10. gang vi holder forårsmarked, så det er jubilæum.
  5. Hjemmeside: Vores hjemmeside er under fornyelse og en proces, som vi regner med at være langt med.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle