Udvalgt til weekend: Kapitalfonde investerer milliarder i dansk biogas

To udenlandske kapitalfonde og et dansk pensionsselskab har efter købet af Nature Energy investeret milliarder i at udvikle dansk biogas-industri.

Ambitionerne fejler ikke noget hos Europas største producent af biogas, Nature Energy, der producerer omkring fem procent af den grønne gas i det europæiske gasnet.

Siden 2012 har selskabet med hovedsæde i Odense etableret syv biogasanlæg, tilkøbt tre og planlagt yderligere tre anlæg i Danmark.

Sammenholdt med planer om at udbrede modellen til både Vesteuropa og Nordamerika har den danskfødte gasgigant åbenlyst skrevet sig ind i kampen om at være førende inden for grøn og vedvarende gasenergi.

Men mens landmændenes indsats for at omdanne gylle til biogas er velkendt i landbruget, så er det nok de færreste, der ved, at ekspansionen i dag sker med penge fra både et dansk pensionsselskab og udenlandske kapitalfonde, fonde, der både har givet den danske biogas-kæmpe optur og nu til gengæld ejer hovedparten af Danmarks største biogasselskab.

Ukendte kapitalfonde

I 2018 solgte de daværende ejere, de fynske kommuner, Nature Energy til en gruppe af private investorer. Danske Sampension købte 20 pct. og resten blev købt af det i den danske offentlighed aldeles ukendte, irsk-registrerede selskab Gosford Capital Designated Activity Company, der igen er ejet af kapitalfondene Pioneer Point Partners fra London og Davidson Kempner fra USA.

De nye ejere købte virksomheden med det erklærede mål at gøre den danske virksomhed til en stærk international aktør i den grønne omstilling af det europæiske gasnet.

Mere ind end ud

"Jeg ved godt, at kritikerne ser det sådan, at danske støtte-kroner ender i en udenlandsk kapitalfonds pengetank. Men de lægger altså flere penge i Danmark, end de hiver ud, og jeg synes, vi skal glæde os over, at udenlandske investorer vil investere i Danmarks grønne omstilling sammen med danske landmænd", siger Peter Gæmelke, der er formand for Nature Energy.

"Indtil videre har kapitalfondene udelukket investeret i udbygningen af Nature Energy. Den samlede investering er på omkring 2,5 mia. kr. Det muliggør den oprindelige vision om at udbygge biogasanlæggene i Danmark", fortæller Peter Gæmelke, der understreger, at kapitalfondenes investeringer langt overstiger moderselskabets egenkapital på 700 mio. kr.

"Biogasanlæggene er med til at rydde op efter forbrugere, virksomheder og landbrug i Danmark og omdanne det til grøn energi og værdifuld gødning, som erstatter kunstgødning. Vi bruger f.eks. meget få energiafgrøder, så det er en cirkulær økonomi. Det er en opgave, som landbruget kan løse, efter at vi har fået kapitalfondene med. Men vi laver ikke et eneste anlæg, med mindre der er en gruppe af danske landmænd bag", understreger Peter Gæmelke.

Artiklen er udvalgt til weekenden fra LandbrugsAvisen nr. 41

Faktaboks

Fra kommunal til kapitalfondsejet

Nature Energys vej fra sort energi fra Nordsøen og røde tal på bundlinjen til grøn energi og sorte tal.

  • 1979: Det, der i dag hedder Nature Energy, blev etableret under navnet Naturgas Fyn af de fynske kommuner. I starten solgte selskabet naturgas til kunder på Fyn. Senere gik selskabet også ind på elmarkedet, hvilket førte til store underskud i 2000erne. Man udvidede aktiviteterne til at dække hele Danmark og begyndte også at investere i produktion af biogas.
  • 2014: Fra at være leverandør af naturgas til fynske kunder er Naturgas Fyn blevet storleverandør og -producent af biogas, landsdækkende forsyningspligtleverandør og betjener privat- og erhvervskunder i hele landet med energi og rådgivning. 
  • 2018: I marts 2018 sælger de fynske kommuner Nature Energy til en gruppe af private investorer med den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners som den største partner. Det danske pensionsselskab Sampension køber 20 pct. af aktierne.
  • 2018: Nature Energy erhverver virksomheden Xergi i Støvring. Xergi er en af de største producenter af nøglefærdige biogasanlæg i Europa med afdelinger i Irland og Frankrig.
  • 2019: I dag har Nature Energy ti færdige anlæg i Danmark. Derudover er der tre anlæg på vej. Nu er man også begyndt at kigge efter muligheden for at etablere sig i udlandet, først og fremmest Vesteuropa og Nordamerika. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle