Udvalgt til weekend: Låste døre holdt ikke tyvene ude - stjal GPS-udstyr for 1,3 mio. kr.

Når tyvene jagter på landet, går de gerne efter kemikalier som hos Jacob Skovhus ved Sunds eller GPSer som hos Mads Rasmussen, der fik besøg af tyve hele to gange.

Den 72-årige Jacob Skovhus fra Sunds ved Herning vender sig i sengen. Han har hørt et højt knald, der vækkede ham, og tror, at det er bukkejagten, som lige er gået ind, han hører skud fra.

Men det er det ikke.

Larmen kommer fra værkstedsbygningen, hvor tyve netop har brudt døren op for at komme ind til hans lager af værdifulde kemikalier. Det opdager han bare først morgenen efter, da hans medhjælper går i værkstedet før morgenens fodring af kalvene.

"Døren var smadret. Alle kemikalier, der ikke var åbnet, var taget samt lidt værktøj. Politiet kom en halv time efter og tjekkede for spor. Jeg synes, det er kedeligt, at tyve render og tager alt sådan noget", siger kalveproducenten, der fik stjålet for en samlet værdi på 270.000 kr.

Jacob Skovhus sælger ca. 900 kalve om året og dyrker derudover kartofler til mel og korn til maltbyg på 250 ha.

Otte indbrud på kort tid

Jacob Skovhus var ikke den eneste landmand, der fik besøg den nat midt i maj. I løbet af ganske få dage tikker otte anmeldelser fra landmænd, der bor i en radius af omkring 20 km, ind hos det lokale politi. Jacob Skovhus kender dem alle.

Tyvene er brudt ind - nogle gange gennem flere aflåste døre - og er gået målrettet efter de dyre kemikalier, nærmere bestemt ofte svampemidler. Ved hvert landbrug er der stjålet for mellem 200.000 og 300.000 kr. i værdi.

"Vi har modtaget fire anmeldelser inden for et par dage, som i alt løber op i godt én million kroner i erstatning. Det ser ud som om, tyvene ved, hvad de går efter, og hvor det står", siger Charlotte Gjerskov, landbrugsproduktchef ved Tryg, der har forsikringsaftalerne for nogle af landmændene.

Tyvene kom på besøg to gange

Selv om landmanden fra Sunds holdt sit værksted aflåst, og kemirummet var uden vinduer, kom tyvene alligevel ind. Det samme har 37-årige Mads Rasmussen fra Kibæk oplevet. Sammen med sine to brødre ejer han en maskinstation og har planteavl på 1.300 ha.

"Det skete første gang en aften i februar. Vi fik stjålet syv GPS-anlæg til traktorer", siger Mads Rasmussen, der har 14 mand ansat i firmaet Bdrd. Rasmussen A/S.

Traktorerne stod i en ulåst hal, for de var fra producentens side kaldt ’tyverisikrede’, da de kræver en producent-kode at låse op. Men udstyret var nemt at pille af, og tyvene kom igen tre uger efter.

"Nu havde vi låst af, men de fandt en sprække i nogle plader. Det er bare en grim oplevelse. Man føler sig helt klædt af og yderst skuffet".

I alt har maskinstationen fået sjålet udstyr for 1,3 mio. kr.

Mere sikkerhed

Det er næsten 15 år siden, Jacob Skovhus fra Sunds sidst havde indbrud. Han troede, at et tændt lys hos kalvene om natten ville holde tyvene væk.

Men tyvene bliver dristigere, og derfor har han også gjort sig nye foranstaltninger for at undgå indbrud. Det samme har Mads Rasmussen. Nu bliver alle traktorer låst inde, skaden i hallens plader er udbedret, de afmonterer GPSerne og antenner hver aften, og der er sat overvågningslys og alarmer op for at undgå nattegæster endnu en gang.

Begge landmænd har meldt sagen til politiet og forsikringen. Efterforskningen har endnu ikke budt på en opklaring.

Faktaboks

Baggrund: Indbrud i Danmark

  • Der blev i 2018 i alt anmeldt 54.868 indbrud til politiet landet over, viser tal fra Danmarks Statistik. I Sønder- og Midtjylland samt Fyn har der været en stigning, mens Nordjylland og Sjælland har set færre tyverier i flere kommuner.
  • I maj 2019 skete otte indbrud på landbrug i Midtjylland samme uge. Jacob Skovhus er en af de landmænd, der fik stjålet kemikalier. Tidligere på året var også en bølge af GPS-tyverier. Mads Rasmussen fra Kibæk fik stjålet GPS-udstyr for 1,3 millioner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle