Udvalgt til weekend: Landmands grøntsager og æg skal leve op til FNs verdensmål

Med økologiske høns, grøntsager og biogas er Axel Månsson langt med sin vision om at være bæredygtig. Helst ser han hele Danmark omlagt til økologi.

Jeg er på kur. Veganerkur.

Axel Månsson griner og klapper sig på maven. Efter en uge på grøntsager og vand kan bæltet spændes et par huller ind. Men det er nu ikke et ønske om vægttab, bedyrer direktøren og ophavsmanden til grøntsags-giganten Axel Månsson A/S, når han skal fortælle, hvorfor han er sprunget på en hel uge uden fristelser som kød, sukker, hvidt brød og sort kaffe eller et glas vin efter fyraften.

"Når man lever af at sælge grøntsager, så er man også nødt til at sætte sig ind i, hvad der rører sig", siger Axel Månsson, der for anden gang deltager i et veganer-kursus, som han lægger lokaler til i hovedkvarteret.

"Jeg brænder for at blive bedre og det kan jeg kun, hvis jeg sætter mig ind i, hvad forbrugerne tænker og hvad det er, de vil have. Hvis jeg ikke selv kan eller vil leve af mine grøntsager, hvordan kan jeg så overbevise andre om, at de skal købe dem", lyder det retoriske argument.

Lyt til ønskerne

"De sociale medier kan lynhurtigt flytte en forbruger-trend og det er vi som landmænd nødt til at gå med på. Mange landmænd forholder sig negativt til udviklingen. Det kan jo ikke hjælpe noget, at vi som landmænd vil have lov til at sprøjte mere eller bruge GMO-planter, når forbrugerne ikke vil ønsker det".

"Lyt da til det, som folk ønsker. Jeg kan godt blive træt af den automatreaktion 'Huu, det er oss for gal, vi sprøjter æ for møj'", som nogle landmænd kommer med.

"Vi nødt til at levere det, som forbrugerne vil købe. Længere er den ikke. Forbrugerne efterspørger klimavenlige fødevarer, og derfor er det også min vision, at vi skal kunne levere æg og grøntsager, der lever op til FNs klimamål", fastslår Axel Månsson.

Et lys i mørket

Med egne ord var Axel Månsson ikke noget lys, da han gik inde i den kommunale skole i Brande. Ni års skolegang blev det til med ekstraundervisning i læsning. Eller ... : "jeg var nok i skole i sammenlagt højst syv år" ... kommer han frem til efter lidt betænkningstid.

En nabokone, der med Månssons ord ikke var 'sådan helt 100 oppe i hovedet' sagde på et tidspunkt til den landbrugsinteresserede knægt, at han som voksen ville komme til at eje hele Grarup, landsbyen sydøst for Brande, hvor grøntsagsimperiet i dag holder til.

Helt skæv var spådommen ikke og noget må der da også have hængt ved fra skoletiden. Bedriften er siden 1976 vokset fra 43 ha til i dag ca. 1.400 ha, hvoraf over halvdelen dyrkes økologisk.

Opslag i cvr-registeret viser, at der er registreret syv anpartsselskaber, et aktieselskab og et holdingselskab på Grarupvej.

Omsætningen i selskaberne med hovedvægt på økologiske æg og både økologiske og konventionelle grøntsager er i 2018-regnskabet på omkring 250 mio. kr.

Sand og vand

Den sandede og støvede hedeslette ved Brande er ikke noget, der kan få en øbo eller for den sags skyld en østjyde til at råbe hurra. Men det, jorden mangler i frugtbarhed, opvejes af en let adgang til vanding, og dermed et perfekt sted til frilandsgrøntsager. I 1983 såede Axel Månsson de første frø, der skulle blive til kinakål.

"Da jeg så udvidede med iceberg, så sagde de andre iceberg-avlere huw, no går it da gal, æ priser falder da hierl fra hinanden. Dengang var vi en 20-30 stykker, der dyrkede iceberg i Danmark. I dag er vi de eneste, der er tilbage".

"De andre bønder syntes jo det var underligt og alle rystede på hovedet, da jeg såede de første salatfrø".

"Jeg vil se vækst og forandring. Jeg er tit blevet mødt med den holdning fra andre landmænd at det, jeg havde i tankerne, ikke kunne lade sig gøre. Men man er nødt til at være lidt naiv og kæmpe for de ting, som er vigtige. Det her har været min vision", siger Axel Månsson og tilføjer:

"Men jeg har nok aldrig forestillet mig, at det ville komme til at ske".

Axel Månsson om ....

Rådgivningen fjerner sig fra praktiske landmænd

Fingeren i jorden: Mange rådgivere og ansatte på Seges har ikke været ude og mærke virkeligheden i form af et fysisk arbejde på et landbrug. Derfor har de ofte en skrivebordstilgang til tingene og er fjernt fra det, som vi landmænd har brug for.

I dag ser vi tit, at gode rådgivere i den lokale rådgivning bryder ud, og laver deres egen private rådgivningsvirksomhed, og tager en flok kunder med. Det er Seges og L&F nødt til at forholde sig til.

Jeg kan godt føle, at vi som landmænd nogle gange er foran rådgiverne. Og sådan tror jeg det bliver i fremtiden, når landbrugene bliver større og selv har ekspertisen inhouse. 

Strategi: Vores største behov for rådgivning bliver inden for strategi. Hvordan får vi vores virksomheder udviklet, og hvilken retning skal vi gå? Det stiller store krav til rådgiveren at hjælpe os med at få det primære landbrugsuppleret med andre forretninger og indtægtsmuligheder. 

Vi har brug for L&F til at tale vores sag 

Konflikt-politik: Jeg ser det som om at L&F er fanget i en konflikt, hvor man er nødt til at være i opposition mod mange ting. Det kan virke som om at organisationen i nogle tilfælde er ”imod” for at undgå at medlemmerne flygter til Bæredygtigt Landbrug. 

I medgang og modgang: Jeg synes, at L&F skal vælge at arbejde med medgang i stedet for modgang. Hvis folk ikke vil spise kød, så er man nødt til at gå med og lave det, som forbrugerne vil købe.

Bagsmæks-politik: Jeg kunne godt tænke mig, at organisationen gav tydeligere signaler i stedet for at træde vande. Jeg synes det er ærgerligt, når vores politikere på Axelborg forsvarer det, der ikke kan forsvares. F. eks pesticidrester og at GMO-afgrøder er vejen frem og bedre og sundere. Det er der jo ikke mange i befolkningen, der tror på. 

Spændende arbejdsplads: Den største opgave for L&F er at få landbruget til at fremstå som en spændende og attraktiv arbejdsplads, som kan fastholde stillinger og tiltrække medarbejdere. Det handler både om imagepleje overfor det øvrige samfund, og hjælp til medlemmerne med at skabe ordentlige arbejdspladser.

Os, der vokser: L&F skal hjælpe landbruget med de emner, som kommer til at betyde noget i den nærmeste fremtid. Her tænker jeg for eksempel på hjælp til nye selskabs- og ejerformer, nye forretningsområder, og ikke mindst politisk, med rimelige rammevilkår, i et globalt marked.

Ikke så meget brug for andelsvirksomhederne

Gode priser: Mine æg afsættes til DAVA Foods, som er et aktieselskab ejet af andelsvirksomheder og det betyder blandt andet, at jeg ikke har nogen direkte indflydelse på prisen. Det er også ok, hvis det er den rigtige pris. Grundlæggende synes jeg godt om andelstanken og at det er landmænd, der får del i overskuddet i stedet for aktionærer.

Faktaboks

Blå Bog:

  • Axel Månsson er født i 1956 og opvokset i byen Brande mellem Herning og Vejle.
  • Gik ud af 9. klasse og fik en landbrugsuddannelse og var derefter to år ude at tjene.
  • Købte som tyveårig sit første landbrug. I 1987-88 gik han i betalingsstandsning og fik en gældssanering.
  • Ejer i dag hovedparten af aktierne i Axel Månsson A/S, der omsætter for en kvart milliard.

Grønt, gas og gok:

  • Ud over icebergsalat dyrker Axel Månsson en lang række andre grøntsagsarter, størsteparten af sortimentet dyrkes kun økologisk.
  • I biogasanlægget produceres årligt seks mio. kubikmeter grøn gas, som kan opvarme ca. 4.000 husstande, og samtidig sikre gødning til de økologiske marker.
  • De 171.000 økologiske høner af racen Hvid Italiener lægger ca. 65 mio. æg om året. 

Mit landbrug skal være 100 pct. økologisk og leve op til verdensmålene:

  • Økologisk: Mit mål er at Axel Månsson A/S skal blive 100 procent økologisk, og vi er godt på vej. Økologi føles rigtigt og det er en fed oplevelse, når det lykkes. Økologien har vind i sejlene i dag, men havde jeg ikke haft den konventionelle produktion, så havde jeg ikke siddet her i dag. Så var kassen blevet drænet og vi havde ikke kunnet udvikle os – heller ikke indenfor økologien. Men jeg så gerne, at hele Danmark var økologisk. Tænk hvis vi kom først med det.
  • FNs Verdensmål: Mit landbrug skal leve op til de af FNs Verdensmål for bæredygtighedindenfor vand, klima, ansvarlig produktion og bæredygtighed energi og livet på landet - de mål som er relevante for landbrug.
  • Billigst: Vi vil være blandt de førende grøntssagsproducenter i Europa. Der er lang vej. Ikke mindst fordi produktionsomkostningerne er meget højere end f.eks. i Tyskland. Men det er stadig vores ambition at gøre det så billigt og bæredygtigt som muligt. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle