Udvalgt til weekend: Landmandsbrødre har skabt rekordgrøntsager på Samsø

De to brødre Kjeldahl tog springet og købte deres første små husmandssteder, da de var blot 18 og 23 år. Her 30 år senere har de med rettidige satsninger sammen opbygget Samsøs største grøntsagsproduktion.

Brdr. Kjeldahl på Samsø var i år først med årets frilandskartofler og solgte de første 24 kg for 1500 kr. pr. kg.

Men at de i dag skulle stå med Samsøs største grøntsagsproduktion lå bestemt ikke i kortene. Succesen skyldes især rettidige satsninger - og dem laver de stadig.

Et forsøg med økologisk drift og en nyligt indkøbt frugtplantage er blandt tiltagene i maj. Selvom økologisk drift er en udfordring på Samsø, da stort set hele husdyrproduktionen er flyttet fra øen, har brødrene valgt at følge med tidens tendens og dyrke økologisk på 100 ud af deres i alt 750 hektar. Ligeledes har et køb af en frugtplantage og salg af most betydet et positivt skub til brandet ’Samsø’, der er afgørende for virksomhedens salg.

Tilpasning til fremtiden

I 1988 stod 18-årige Jens Kristian Kjeldahl med en landbrugsuddannelse og aktieindtægter fra sine konfirmationspenge. Dem brugte han til at købe et lille husmandssted med 15 hektar. Samtidig havde Søren Peter Kjeldahl investeret i en lidt større landbrugsejendom i nærheden. 

Allerede dengang viste de to, at de er ambitiøse og risikovillige forretningsmænd. Brødrene besluttede at slå sig sammen og oprettede et I/S.

"Alt skulle deles – både risiko og indtjening", siger Søren Peter Kjeldahl.

Siden har parret opkøbt 40 ejendomme og jorde på Samsø, de dyrker i alt 750 hektar, har omkring 100 fastansatte og begge fået kone og børn.

Overbevisningen blandt brødrene er, at grøntsager og specialafgrøder altid kan sælges. Men for fremtiden skal de fortsat udvikle og tilpasse deres virksomhed. Den tilpasning skal ske et sted mellem konventionelt og økologisk landbrug - og nethandel og convenience food.

Om strategien også fremover hedder mere opkøb, eller en indskrænkning, vil brødrene ikke løfte sløret for. Men ét er sikkert: Samsø bliver ikke større.

Nytte af Netto

Forældrene drev en sommerpension, men begge drenge ville være landmænd som deres bedsteforældre, der tjente ved at dyrke det hvide guld på Samsø – asparges.

"Vi ville producere kvalitetsgrøntsager, have en god og solid organisation, og så ville vi tjene penge. At det skulle vokse sådan, det havde vi ikke set komme", siger Søren Peter.

I 1993 tog virksomheden fart. Brødrene blev rådet til at stoppe samarbejdet med Samsø Grønt A/S og gå solo. Søren Peter blev sendt til Nettos hovedkontor og kom hjem med en kontrakt.

"Vi kom lige på det rigtige tidspunkt. Netto ville gerne stoppe import af udenlandske grøntsager, og sælge dansk, og vi kom med en god vare", siger Søren Peter. Siden er samarbejdet udvidet til hele Salling Group, som har været firmaets eneste salgskanal i alle 26 år.

Spreder risikoen

Brdr. Kjeldahl startede med kartofler og asparges, men er siden vokset med flere afgrøder, eget pakkeri, transportfirma, maskinværksted og entreprenør. Samsø Redningskorps købte brødrene i 2007.

"Min kone sagde til mig, at jeg manglede en hobby, og jeg tænkte: ’åh nej, så skal jeg starte til golf eller folkedans", siger Søren Peter.

Men i stedet blev hobbyen Samsø Redningskorps, som brødrene købte for at sikre dets fremtid på øen.

Selvom brødrene har spredt risikoen ved landbruget ud på flere grene, så ligger omkring 80 procent af deres omsætning stadig i grøntsagsproduktionen og lyder på mellem 110 og 115 millioner i et normalår.

Forretningsmænd satser

De har taget en del risici undervejs – blandt andet at bygge nyt stort hovedkontor på 12.500 kvadratmeter.

"Det var godt vi tog springet. Men vi har taget en kæmpe risiko for at lave alt det her på bare 30 år. Vi har lånt mange penge og brugt mange timer", siger Jens Kristian, der kalder bevæggrunden en fælles skabertrang.

Ligesom for de fleste andre var både 2017 og 2018 hårde år. Men brødrene har været dygtige forretningsmænd, selvom de ikke kan lide at prale. De slog til med ’fandenivoldskhed og rettidighed, da de gamle bønder ville sælge’, som Jens Kristian kalder det.

Også det milde samske klima og dygtige medarbejdere får ros for succesen gentagne gange.

Fra to husmandssteder til Samsøs største

På 30 år er brødrene Søren Peter Kjeldahl (56) og Jens Kristian Kjeldahl (51) gået fra at eje et lille husmandssted til tilsammen at være Samsøs største grøntsagsproducent.

  • 1987: Brødrene er begge handels-, kontor- og landmandsuddannede og køber i 1987 deres første husmandssteder på 15 og 20 hektar.
  • 1988: Brdr. Kjeldahl bliver enige om at slå deres to husmandssteder sammen og opretter 1. januar 1988 Brdr. Kjeldahl I/S.
  • 1993: Hidtil har de solgt deres grøntsager gennem selskabet Samsø Grønt, men bliver nu rådet til at gå solo. Søren Peter Kjeldahl besøger Netto, der starter med at sælge deres produkter. Siden har Salling Group, det tidligere Dansk Supermarked, der ejer Netto, været deres eneste afsætningskanal i 26 år.
  • 1999: Brdr. Kjeldahl rykker uden for Nordby by og bygger på åben mark 3.000 kvm kontor og pakkeri. I dag har de 12.500 kvm under tag.
  • 2007: Brødrene køber Samsø Redningskorps og investerer i nye bygninger, materialer og køretøjer for 25 millioner kroner for at holde Samsøs redningskorps kørende.
  • 2009: Brdr. Kjeldahl får en proffesionel bestyrelse, der hjælper med rådgivning.
  • 2019: I dag har Brdr. Kjeldahl opkøbt over 40 tidligere husmandssteder, har knap 100 medarbejdere og driver 750 ha. Jens Kristian Kjeldahl er driftsmand og står for al planteavl. Søren Peter Kjeldahl står for driften af ’fabrikken’, der dækker over vaskeri, pakkeri, transport og logistik samt Samsø Redningskorps. I 2019 starter de 100 hektar med økologisk drift og har netop købt en frugtplantage.

Faktaboks

Gode medarbejdere:

  • Brdr. Kjeldahl har knap 100 fuldtidsansatte. 60 i landbrug og pakkeri, 20 chauffører og 19 i redningskorpset. 
  • Dertil kommer ca. 100 sæsonarbejdere hvert år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle