Udvalgt til weekend: Lollandsk landmand laver rom af roer

Egentlig fik Ole Seidenfaden at vide, at det ikke kunne lade sig gøre at lave rom af roer. De første 150 flasker er solgt, og flere er på vej.

Det var på en rejse til Cuba for 5-6 år siden, at Ole Seidenfaden fik idéen til, at sukker fra hans roer hjemme på gården måtte kunne bruges til at lave rom.

Da han kom hjem, var han til romsmagning, hvor han fik at vide, at det ikke kunne lade sig gøre.

Det var dog ikke nok til at få ham til at skrinlægge idéen, og det har vist sig at være godt.

Sammen med sin ven Jens Nyholm Thomsen har han nemlig lavet et firma, som sælger rom lavet af roer. Eller det vil sige, at de strengt taget ikke må kalde det rom.

Rom er nemlig, ligesom champagne, et beskyttet navn.

Derfor har den gyldne drik med 40 pct. alkohol og 100 pct. lollandske sukkerroer fået navnet RO’UM.

Bump på vejen

RO’UM blev ikke til på én dag.

For selv om det gik fint med at vaske og findele roerne hos Ole Seidenfaden på Saltoftegård i Hunseby, skulle det vise sig, at det krævede specialudstyr at presse saft af roerne.

Den opgave blev løst af Østergaards Most i Dalby. De sender saften retur Saltoftegård, hvor den står til gæring. Når gæringen er færdig, bliver den sendt til Braunstein ved Køge, som destillerer roesaften og lægger den på fade af akacie-, kastanje- og egetræ.

Resultatet er et helt nyt produkt, som ifølge de to iværksættere smagsmæssigt ligger et udefinerbart sted mellem rom og whiskey.

Gang i salget

"Vi har solgt alle de 150 flasker, som vi lagde på fad i 2016. En stor del af flaskerne blev solgt på Madens Folkemøde i foråret", fortæller Ole Seidenfaden.

Han tilføjer, at de lige nu er i gang med at sælge de 1.600 flasker, som blev lagt på fade i 2018.

Til næste år skaleres produktionen yderligere op.

Målet er nemlig, at sælge 10.000 flasker årligt.

"Vi vil gerne udvide produktionen og kan allerede fra næste år tilbyde vores kunder at vælge, om RO’UM skal være produceret af økologiske eller konventionelle sukkerroer", siger Ole Seidenfaden.

Han driver i alt 600 hektar, hvoraf de 240 er økologiske. I år har han således 160 hektar konventionelle roer og 40 hektar økologiske.

Det rækker mere end rigeligt til næste års produktion af 3.000 flasker RO’UM.

Faktaboks

RO’UM:

  • Er lavet af sukker fra roer.
  • Må ikke kaldes rom.
  • Produktion til salg: 
  • 2018: 150 flasker.
  • 2019: 1.600 flasker.
  • 2020: 3.000 flasker.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle