Udvalgt til weekend: Lynhandel - 27-årig køber svinegård på seks uger

Det tog kun halvanden måned, fra Erik Pedersen så landbruget første gang, til han havde købt det.

Der gik kun seks uger, fra første gang Erik Pedersen satte sine fødder på ejendommen, til han skrev under på købsaftalen.

I løbet af de seks uger beskrev han i detaljer sine planer med ejendommen i et projektoplæg, skaffede den nødvendige finansiering fra bank, realkredit og Vækstfonden og skrev under på købsaftalen.

"Jeg er nok ret målrettet, når jeg beslutter mig for noget. Da jeg så, at ejendommen var sat til salg på andre vilkår end tidligere, gik jeg direkte efter den".

"Jeg er ikke typen, der kigger halvhjertet på fem forskellige løsninger. Jeg vil hellere fokusere 100 procent på den ’rigtige løsning’", siger Erik Pedersen, der nu i to år har haft foden under eget bord på gården ’Vangen’ i Vejby ved Vrå.

Ikke på bagkant fra start

Et års tid tidligere afviste han at købe den selvsamme gård. Dengang var gården sat til salg med knap 190 hektar, og det var i hans øjne alt for meget jord og en alt for stor investering at lægge ud med.

"Selv om jeg synes, det er vigtigt at komme i gang, mens jeg stadig er ung og har masser af energi, er det også vigtigt, at det både er det rigtige landbrug og et rentabelt landbrug. Det er vigtigt med en god start, og at man ikke er på bagkant fra start", siger Erik Pedersen.

At han i dag alligevel står som ejer af gården, skyldes, at der blev solgt over 100 hektar fra den oprindeligt udbudte ejendom, så der kun fulgte 80 hektar med, da den blev sat til salg igen.

Højst 30.000 kr. pr so

"Jeg har hele tiden haft som et mål, at jeg ikke ville starte med en gæld på mere end 30.000 kr. pr. årsso. Hvis jeg havde købt gården, da den blev udbudt med 190 hektar, ville det helt have ødelagt rentabiliteten", siger Erik Pedersen.

"Hvis man kun driver omkring 200 hektar, mener jeg, at forrentningen er for lille. Den går nærmest i nul og afspejler ikke risikoen. I mine øjne skal der langt større arealer til, før jord er rentabel, eller også bruger jeg en forkert lommeregner".

Interessen for svin fik Erik allerede som dreng hjemme på familiens gård, der kun ligger 22 km fra Vangen. Der hjalp han til, fra han var 7 til 14 år. Siden bekræftede arbejdet på flere andre svinegårde ham i, at det er svineproduktion, der fascinerer og inspirerer ham.

I samspil med forældre

Da han købte Vangen, indgik det også i beslutningen, at han kunne se nogle gode muligheder i et samspil mellem den og den nærliggende fædrene gård. Efter tilbygning af en ny løbe- og farestald på Vangen er der i dag plads til 1.250 søer med produktion af 8 kgs smågrise, der alle sælges til opfedning på den fædrene gård.

"Vangen opfylder mine vigtigste kriterier. Der hører kun lidt jord til, der er gode bygninger, og der er mulighed for udvikling. De 80 hektar passer fint, der er en god drægtighedsstald fra 2013 med plads til 600 søer og et godt maskinhus fra 2009 til opbevaring af halm", siger Erik Pedersen.

Inden Erik satte sin endelige underskrift på købsaftalen, lavede han sammen med de to økonomer Morten Dahl Thomsen og Christian Primdahl fra Sagro et udførligt projektoplæg.

Oplægget beskrev bl.a. produktionsplaner, byggeplaner, fem års budgetter og finansiering, der omfattede både egenfinansiering, realkreditlån og banklån samt etablerings- og vækstlån fra Vækstfonden.

"Sammen gik jeg og Morten Dahl Thomsen i banken med oplægget. Vi holdt bare et enkelt møde, hvor vi forklarede om planerne og spurgte, om banken ville låne mig til købet og det planlagte byggeri, forudsat at jeg købte Vangen til en forudbestemt maksimumpris. Svaret var, at det ville banken gerne", siger Erik Pedersen.

"Jeg tror at mødet i banken gik godt, fordi mit forarbejde var lavet og opstillet på en ordentlig måde. Banken kunne se, at det var tænkt igennem, og at økonomien hang sammen".

På toppen nu

Erik overtog gården i september 2018, og efter køb af nye polte topper produktionen nu med 4. lægs grise og 20 levendefødte pr. kuld, 1,5 dødfødte, en egenfravænning på 13,1 og fravænningsvægt på mellem 8 og 8,5 kg.

"Min overordnede plan var at starte som selvstændig svineproducent til fornuftige pen-ge. Det, mener jeg, er lykkedes. Samtidig har priserne på svinekød været gunstige, så tidspunktet for etableringen har været OK. Kort efter jeg købte gården, var svineprisen dog nede på 8,30 kr., men siden har prisen skuffet til den gode side", siger Erik Pedersen med et glimt i øjet.

Faktaboks

Erik Pedersen, 29 år

  • 1997-2004 Hjalp til på familiens svinegård
  • 2004 Skoledreng og elev på gård med 700 køer
  • 2008 Elev på gård med 315 søer
  • 2010 Faglært landmand - svin
  • 2010-11 Afdelingsleder på gård med 1.200 søer
  • 2011-14 Produktionsleder på gård med 1.080 søer
  • 2016 Agro Business Manager. Første del af HD
  • 2016-17 Projektleder på erhvervspark
  • 2017 Køber svinegården Vangen i Vrå

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle