Udvalgt til weekend: Udsigt til syv procents stigning i EUs kornhøst

EU har udsigt til en kornhøst på 306 mio. ton, hvilket er syv procent mere end sidste år, men inden for hvad man kan kalde en normalhøst.

Nordeuropa kommer stærkt igen på kornhøsten sammenlignet med sidste års katastrofehøst efter tørken. Lande som Danmark, Sverige, Finland og Tyskland kan nemlig se frem til at høste 20-30 procent mere end sidste år. Omvendt ser det ud i Sydeuropa, hvor Spanien og Portugal ligger 20-30 procent under sidste års høst.

Det siger en prognose over EUs kornhøst fra Copa-Cogeca, der kom forleden.

Hedebølge spøger stadig

En høst på 306 mio. ton svarer til en vækst på syv procent for Europa som helhed. Men det er kun en prognose, understreger Jean-François Isambert, formand for Copa-Cogecas stående udvalg for korn.

"Vi skal være meget varsomme med at drage konklusioner nu. Hedebølgen, der har ramt Europa, er ikke lagt bag os og påvirker vårsæden. Vi kan også frygte, at den vil påvirke afgrøder som majs, der høstes sent", siger han.

9,2 mio. ton dansk korn

Forventningen til den danske kornhøst er 9,2 mio. ton. Det svarer nogenlunde til en normalhøst.

Det er et billede, Troels Toft, sektordirektør for planter hos Seges, genkender.

"Jeg vil sige, at det bliver en normalhøst med pil opad. Jeg her været en del rundt i landet, og der er områder, hvor kornmarkerne er plaget af tørke, mens de andre steder ligner en million", siger han.

Artsforskydning

Bag tallene fra Copa-Cogeca gemmer der sig også et par overraskelser. Det er især hvedeproduktionen, der vokser. Forventningen er 8,3 procent, og den bygger på 1,6 procent større areal og 6,5 procent højere udbytte pr. hektar.

Rug tager til gengæld en ordentlig optur. Prognosen forudser en vækst i produktionen på 34 procent, som bygger på 10 procent større areal og 22 procent højere udbytte. Triticale ligger også med pæne vækstrater – forventeligt 11 procent højere produktion end sidste år.

I Danmark har der også været store forskydninger af arealerne. Hvedearealet er fra sidste år vokset med 174.000 hektar, mens vårbygarealet er faldet næsten tilsvarende. Det hænger sammen med de svære betingelser for etablering i efteråret 2017.

Se kortet i fuld størrelse her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle