Ugen på spidsen: De danske Landsforsøg viser vejen

Oversigt over Landsforsøgene udkom før jul, men kan vi bruge forsøgene til noget?

Du har helt sikkert prøvet det. At blive kontaktet af firmafolk, der lovpriser deres produkter, og som udfra grafik og smidig talgymnastik godtgør, at deres produkter virker bedre end konkurrenternes.

Du har sikkert også talt med firmafolk, som uden nogen form for dokumentation har argumenteret for, at deres vidundermidler kan forbedre din bundlinje markant.

Det er fint nok. Det er en del af gamet, og det er en del af hverdagen for landmænd over hele verden.
Det er til gengæld unikt, at du som landmand i Danmark samtidig med dialogen med firmafolkene har nogle uvildige forsøg at støtte dig til.

De udkom kort før jul samlet i Oversigt over Landsforsøgene.

Frem til 1971 blev de uvildige forsøg udført i lokalt regi, men i 1971 blev Landskontoret for Planteavl dannet. Samtidig blev det besluttet, at samle resultaterne fra alle de lokale forsøg i en Oversigt over Landsforsøg.

Det unikke ved forsøgene er, at de er uvildige. Det vil sige, at forsøgene laves efter nogle fastlagte kriterier som sikrer, at landmændene kan stole på, at et givent firma ikke har betalt sig fra at få sit produkt til at fremstå bedre end konkurrenternes.

Alle firmaer kan kontakte Seges og få sine produkter afprøvet. Firmaerne betaler Seges for at lave forsøgene, og firmaerne accepterer samtidig, at forsøgene offentliggøres, uanset om resultaterne falder positivt eller negativt ud ved sammenligning med lignende midler på markedet.

Uvildigheden i forsøgene er en kæmpe styrke for danske landmænd.

Det er også en styrke, at der er fuld gennemsigtighed omkring forsøgene. Helt fra de anlægges kan de følges på nettet, ligesom man efter opgøreslen af forsøgene selv kan dykke ned i tallene, hvis man lyster det.

Siden 1997 har man samtidig på SortInfo kunnet se resultaterne af sortsforsøgene få timer efter forsøgene er høstet.

Forsøgene giver ikke en færdigpakket dyrkningsvejledning. Men de giver et godt fundament for at beslutte, hvilke indsatsfaktorer man skal bruge i løbet af vækstsæsonen for at opnå den bedste bundlinje, ligesom forsøgene er god inspiration til at beslutte, om man skal lave ændringer markplanen eller den måde, man griber tingene an på.

God fornøjelse med Oversigt for landsforsøgene 2017 - på nettet, i bogform eller i en fordøjet udgave på Plantekongres 2018 eller i rolige omgivelser sammen med din planteavlskonsulent eller erfa-gruppen.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.