Ugen på spidsen: Dine grises tarmbakterier er forskellige fra naboens
Nye værktøjer som dna-sekventering af tarmbakterier giver måske en forståelse af forskellen mellem besætninger, og at to besætninger derfor vil reagere forskelligt på samme tiltag.

Alt vi putter i munden ender via maven i tarmen. Det gælder uanset, om man er menneske eller gris.

Opmærksomheden omkring tarmens betydning for vores og grises helbred, er øget markant de sidste år.

En meget stor del af immunforsvaret er placeret i tarmen. Nogle forskere peger på, at det er helt op til 70 procent af immunforsvaret, der befinder sig i tarmen.

Set i det lys har tarmen været et overset organ.

Alligevel har jeg en opfattelse af, at mange svineproducenter altid har været meget opmærksomme på tarmens funktion.

Dna sekventering kan gøre os klogere

Gødning og gødningskonsistens har været et direkte og synligt tegn på grisens velbefindende. Gødningskonsistensen har været indikator for om fodersammensætningen skulle justeres, om grisene skulle trækkes lidt i foderet eller om en behandling med antibiotika skulle sættes i værk.

Video: Sådan fik Torben sundere grise og en stabil svineproduktionSvin Mandag 5. marts 2018 · 16:21

Men det har også været tydeligt, at det samme tiltag ikke havde samme effekt i alle besætninger.

Nye værktøjer som dna-sekventering af tarmbakterier giver måske en forståelse af forskellen mellem besætninger, og at to besætninger derfor vil reagere forskelligt på samme tiltag.

Måske bliver det om få år almindeligt at lave en form for dna-profil af hver besætnings tarmbakterier.

Dermed står man med et godt redskab til at forbedre besætningens tarmflora og dermed også immunitet.

Det er fagre nye verden, men den er nok ikke så langt væk som vi tror.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle