Ugen på spidsen: Jagten på det perfekte restfoder
I dag er der så mange værktøjer til at sikre en optimal fodring, at fokus nu bør være på det, køerne levner.

Lige siden jeg som fire-femårig kunne stavre ind på fodergangen og tippe min lille børnetrillebør med håndskårne roer af foran min yndlingsko, har jeg haft med fodring af kvæg at gøre på den ene eller anden måde.

Det har været 50 år med en fantastisk udvikling med fremskridt på fremskridt på fremskridt!

Ensilageprøver. Fuldfoderblandere. Endagsfoderkontroller. Kompakt fuldfoder. NIR-sensorbaseret justering af rationens energimængde. Samt fri dataudveksling frem og tilbage i hele foderkæden fra mark til mælkekøletank - i hvert fald nu med det første veje- og styresystem på markedet.

I dag har vi en ekstremt detaljeret viden om, hvad vi serverer for køerne og hvorfor vi gør det. Vi ved rigtig meget om, hvordan vi opnå den optimale grovfoderkvalitet. Vi kan lave den samme ration dag efter dag efter dag og med bl.a. kompakt fuldfoder undgå sortering.

Vi er med andre ord rigtig tæt på målet i det, opfinderen af kompakt fuldfoder og den netop udnævnte professor ved Københavns Universitet Niels Bastian Kristensen kalder »jagten på det perfekte restfoder«.

Ugen på spidsen: Delekvægbrug - hot eller not?Kvæg Onsdag 15. februar 2017 · 10:31

Restfoder?

Restfoder? Det må da være det, køerne æder, som det handler om, indvender den vakse læser.

Netop. Hvis der som en tommelfingerregel er to procent restfoder inden for køernes rækkevidde, har der været nok at æde. Nok til den både den første og den sidste ko ved foderbordet. Og nok til besætningens største og mindste ko.

Er en mundfuld af de sidste to procent fuldstændig identisk med næringsindholdet i den første mundfuld, som friskblandet blev læsset på foderbordet, har alle køer også fået det samme at æde, for så har det ikke været muligt at sortere i foderet.

At det stadig er et relevant fokus, viser bl.a. oplysningen fra LandboNords kvægbrugsfaglige årsmøde om, at de mange videoanalyser fra staldene havde vist, at i to tredjedele af besætningerne blev foderbordet tomt på et tidspunkt. I de værste tilfælde var det tomt op til syv timer eller næsten en tredjedel af døgnet.

Hvor ofte går dine køer forgæves til foderbordet?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.