Ugen på spidsen: Nu kan du sætte tal på dine "forsøj"

Et nyt gratis værktøj kan løfte landmænds egne små eksperimenter til et højere niveau - uden at det bliver besværligt og tidskrævende.

Hvad mon der sker, hvis jeg kører med halv dosis mod ukrudt, eller hvis jeg undlader at vækstregulere et par træk i vinterrapsen? Og får jeg rent faktisk en bedre bundlinje, hvis jeg kører med mikronæringsstoffer?

Sådan har landmænd undret sig og lavet deres egne små ’forsøj’ gennem en årrække. Efterfølgende har de stillet sig ud i marken, sparket lidt i jorden, revet et par planter op, mens de drog en konklusion i forhold til, hvad der mon bedst kunne betale sig.

Det har helt sikkert været lærerigt, og det har helt sikkert givet brugbare erfaringer i forhold til, hvad der bedst har kunnet betale sig på den pågældende ejendom.

Men nu har man mulighed for på enkel vis at gå et skridt længere - og få sat tal på resultaterne af de små eksperimenter.

Simple storskalaforsøg

OnFarm forsøg giver nemlig mulighed for, at man på en meget simpel måde kan lave sine egne storskala-forsøg - og at man efter høst får sat tal på, hvilken strategi der har givet det højeste udbytte eller bedste bundlinje.

Med OnFarm forsøg er der ganske vidst ikke tale om forkromede forsøg med randomiserede gentagelser og signifikante forskelle på tredje decimal.

Men OnFarm forsøg kan give nogle solide pejlemærker i forhold til, hvad der virker på ens egne marker. Og så giver det en oplagt mulighed for på en simpel måde at se, hvordan forskellige strategier påvirker bundlinjen efter høst.

Derudover skal man ikke undervurdere de gode diskussioner og ideer til videreudvikling af mere seriøse forsøg OnFarm-forsøgene kan have, når man mødes med erfa-gruppen, eller når man taler med kollegaer efter høst.

Forsøg skal være simple

OnFarm forsøg skal være simple. Luk for eksempel sprøjtebommen i den ene side, når du vækstregulerer hveden. Gentag øvelsen fire gange hen over marken, så du udligner eventuelle variationer i jordbonitet eller andre forhold i marken.

Kører du med gps, eller bruger du FarmTracking, er det meget let at finde tilbage til de behandlede områder i høst.

I høst kan du selv vælge, hvor forkromet opgørelsen af dit eksperiment skal være. Den mest simple opgørelse fås ved at høste en lige linje i hver ende af forsøget. Derefter kan behandlede områder høstes på en vogn og vejes, hvorefter man kan høste de ubehandlede områder. Har du gps og udbyttemåler på mejetærskeren er det endnu mere simpelt.

On-Farm er udviklet af Seges i samarbejde med Teknologisk Institut.

www.landbrugsinfo.dk kan du læse mere om OnFarm forsøg og finde værktøjer, som gør det lettere at designe dine forsøg og opgøre resultaterne af dine eksperimenter efter høst.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.