Uglearts overlevelse tages op igen: "Det er sidste udkald"

Det er sidste udkald for at redde kirkeuglen, lyder det fra Henrik Berthelsen, der har sat kirkeuglen på dagsordenen i Vildtforvaltningsrådet.

Antallet af kirkeugler i Danmark har nået et alarmerende lavt niveau, og nu har Landbrug & Fødevarer i form af Henrik Berthelsen bragt kirkeuglens overlevelse på dagsordenen i Vildtforvaltningsrådet.

Man vurderer, at der er under 10 par tilbage og kun 5-7 par, der rent faktisk yngler.

"Når man kommer tilpas langt ned i antal, er der simpelthen et tidspunkt, hvor udviklingen ikke kan vendes, og det er vi ved at nærme os. Det er sidste udkald", siger Henrik Berthelsen.

strukturændring har kostet dyrt

Med baggrund i anbefalinger fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), der hører under Aarhus Universitet, foreslår Henrik Berthelsen, at man laver en dyrkningsvejledning, der skal give kirkeuglen bedre betingelser for overlevelse.

"Den store årsag til, at kirkeuglen er på tilbagetog, er, at landbruget har ændret sig. Kirkeuglen lever godt på små landbrug med græsningsarealer nær bygninger og åbne møddinger. Sådan ser landbruget ikke ud mere", siger han og henviser til, at man i Nordtyskland har haft held med få kirkeugler til yngle.

"Derudover er kirkeuglen dum og doven, som jeg plejer at sige. De gider ikke flyve ret langt efter føde, og de er hverken særligt snu eller intiativrige".

der er noget særligt over ugler

Tidligere har man forsøgt flere gange at redde kirkeuglen, men indtil videre uden held. Antallet er stadig faldende. 

Henrik Berthelsen forklarer, at man med en dyrkningsvejledning vil skabe bedre betingelser for kirkeuglen, end den før har haft. Og det er dét værd, mener han.

"Jeg har selv slørugler på min ejendom, og det er bare noget helt specielt at have en ugle boende. De landmænd, der har kirkeuglen boende, er også meget glade for den, og derfor tror jeg på, at de er villige til at gøre en indsats for dens overlevelse", siger han og tilføjer:

"Selvfølgelig kan man bare lade være og lade kirkeuglen uddø, men det ville bare være synd, synes jeg. Der er noget særligt over uglerne".

Henrik Berthelsen understreger, at projektet kræver lokal og frivillig opbakning for at kunne blive til noget.

DCE's anbefalinger lyder i korte træk som følger:

  • Udpeg område med rette betingelser for kirkeuglen. Her er det vigtigt, at der er et allerede eksisterende par, en bygning til rede med 1-3 hektar fødesøgningshabitat samt en ejer, der er positivt stemt overfor kirkeuglens bevarelse.
  • Lokaliser lokal interesse og opbakning for projektet og find nøglepersoner.
  • Translokaliser ungfugle fra enten Nordtyskland, Danmark eller fra fangenskab. Aalborg Zoo har nævnt muligheden for at holde kirkeugler til opdræt og naturformidling.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle